Még véget sem ért a második hullám, már itt is van a harmadik a brit mutáció miatt. Sokakban felmerül a kérdés, vajon a védőoltások hatékonyak-e a mutációkkal szemben is?

Az ismert virológus, Rusvai Miklós szerint több, mint 10 ezer mutáció létezik, de ezek közül csak néhány lett híres, mint pl. a brit, a dél-afrikai vagy a brazil mutáns. Ezek azért veszélyesek, mert a korábbiaknál jóval nagyobb a fertőzőképességük, mivel könnyebben kapcsolódnak a sejtjeinkhez, és ott ráadásul nagyobb számban is képződnek.

Az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott" – mondta Rusvai Miklós a Metropolnak.

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktoraForrás: YouTube

A legtöbben amiatt aggódnak, hogy a védőoltások hatékonyak-e a mutánsokkal szemben is. A szakember szerint azonban nem kell aggódniuk:

„A brit mutáns ellen eddig minden oltóanyag jól vizsgázott, és mivel Magyarországon csak ez van jelen, nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást. Ráadásul bármilyen új variáns születik, nekik azok ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban."

- nyilatkozta a virológus.

Rusvai Miklós azonban azt is kiemelte, hogy ne legyenek illúzióink, a koronavírus még sokáig velünk marad, de idővel megszelídül és olyan lesz, mint az influenza.