A kínai koronavírus elleni vakcina hatékonyabb, mint elsőre gondolták

Forrás: Shutterstock -
kínai vakcina Sinopharm koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Víruskutató: a kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen, továbbá hatékonysága 80 százalék feletti, ami íz ígértnél magasabb.

A kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen - jelentette ki Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatorna hétfői esti műsorában. - olvasható az MTi oldalán. A szakember akkor azt mondta: a különböző modellszámítások szerint a koronavírus dél-afrikai mutánsa esetében nagyjából 5-8 százalékot kell levonni a jelenleg ismert vakcinák hatékonyságából. A kínai vakcina azért előnyösebb, mert az a vírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, így valószínűbb, hogy véd a különböző mutánsok ellen.

"Ami biztos az idehaza is használt kínai vakcinával kapcsolatban az az, hogy az eredetileg ígért 79 százalékos védettségnél eddig minden olyna országban magasabb hatékonyságot produkált, ahol alkalmazták a lakosság immunizálására. Ahol hiteles statisztikai adatok születtek, a vakcina hatékonysága minden esetben 80 százalék fölötti. Azt is tudjuk, hogy Kínában időseken is tesztelték az oltóanyagot, ami ebben a korcsoportban is hatékonynak bizonyult" – mondta ma Dr. Rusvai Miklós a BorsOnline-nak.

Forrás: Shutterstock

"Több fejtegetés is nyilvánosságra került a vakcinával kapcsolatban, de ezek bizonyítására még nincs elegendő hivatalos adat. Az immunológusok egy része szerint az autoimmun betegeknek nem adható be az oltóanyag, míg egy másik részük szerint a vakcina a mutációk ellen is jobban véd, de néhányan úgy tartják, hogy mivel a hatására több fehérje ellen is termel ellenanyagot a szervezet, az immunválasz nem lesz elég specifikus. Ezek mind elméleti fejtegetések, melyeket leginkább az idő válaszol majd meg" - folytatta a víruskutató.

"Fontosnak tartom azonban az orvosok figyelmét felhívni arra, hogy ha már van választási lehetőség, az autoimmun betegeknek valóban ne a kínai vakcinát ajánlják fel. Szintén lényeges, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákban a vírust formaldehiddel inaktiválják, így az erre érzékenyeknek is egy másik típusú vakcina felvételét javaslom."

A kínai Sinoharm vakcina valóban drága, de nem azért, mert a kínaiak drágán adják el nekünk, hanem azért, mert költséges az előállítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.