Hoppá! Ilyen hatással van a migrén a tanulási képességre

migrén kutatás tanulás képesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy eredetileg amerikai teszt (Rutgers Acquired Equivalence Test) saját maguk által továbbfejlesztett változatával vizsgálták a migrénben szenvedő pácienseket és a vizuálisan irányított, asszociatív tanulási képességeiket.

A vizsgálat teljes egészében a SZTE Szenzomotoros Kutató Laboratóriumában zajlott. A felnőtt migrénes betegeket a Bács-Kiskun Megyei Kórházból, a gyermek páciensek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájáról érkeztek.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatócsoport vezetője, Nagy Attila és munkatársai az eredmények alapján megállapították, hogy

a migrénes felnőttekben a vizuálisan irányított asszociatív tanulás teljes egészében leromlott, azonban a gyermek migrénes betegek esetében ez nem mondható el.

Összességében elmondható, hogy a kognitív funkciók romlása nem a betegség szerves, velejáró következménye, hanem a betegség előrehaladtával alakulhat ki - írja a Metropol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.