Jobb oldalra kéne tűziük a kokárdát az ezzel élőknek, ugyanis Magyarországon is meglepően sok embert érinthet ez a betegség, ám sokan nincsenek tudatában a testük szokatlan anatómiai állapotának. A világ legkülönlegesebb betegségeiről szóló cikksorozatunkban a progéria, a gigantizmus, a vízallergia, a kék bőr jelenség, a faember-betegség, a Möbius-szindróma és az Alice Csodaországban-szindróma után most a situs inversus következik.

Nem is olyan régen ünnepeltük az 1848-as forradalom emlékét március 15-én, ebből az alkalomból pedig kokárdát tűztünk a mellkasunkra, hagyományosan a bal oldalra, ahogyan a kitüntetéseket, vagy a végzős középiskolások szalagját is szokás. Azért a bal oldalra, mert ezzel a szív fölé tűzzük, szimbolikusan kifejezve a fontosságát számunkra. De vannak olyan emberek, akiknek ezen gondolat mentén a mellkasuk jobb oldalára kéne kitűzniük a kokárdát. Ők a situs inversus, magyarul „fordított helyzet" állapotával élők.

A situs inversus nem betegség tehát, hanem egy állapot, amiben a belső szervek a szokásoshoz képest az ellenkező oldalon helyezkednek el, mintha jobb-bal irányba tükröznék az ezzel élők testének, leginkább a mellkasának és hasüregének belsejét. Léteznek fokozatai és változatai: a situs inversus totalis esetében minden egyes belső szerv fordított oldalon található, de előfordul olyan is, amikor csak a szív helyezkedik el bal helyett jobb oldalon, ez esetben dextrocardiáról beszélünk.

A situs inversus egy állapot, amiben a belső szervek a szokásoshoz képest az ellenkező oldalon helyezkednek elForrás: Shutterstock

Ez az állapot meglehetősen ritka, de a világ legkülönlegesebb betegségeihez képest azért meglehetősen sok embert érint, tízezerből egyet – vagyis csak Magyarországon közel ezer embernél fordulhat elő valamelyik variációja. A kialakulása leggyakrabban örökletes tényezőknek köszönhető, de az esetek körülbelül negyedében a primary ciliary dyskinesia (PCD) nevű rendellenes sejtműködésre vezethető vissza.

A situs inversus önmagában nem okoz egészségügyi problémát, sok esetben nincsenek is tudatában a testük szokatlan felépítésének az ezzel élők, csak akkor derül rá fény, amikor valamilyen más okból felkeresik az orvost, és mondjuk röntgent készítenek a mellkasukról. Ugyanakkor fontos lenne, hogy tudjanak róla, hiszen számos egészségügyi problémát félrediagnosztizálhatnak náluk emiatt. Például egy vakbélgyulladás fájdalma náluk a bal oldalon jelentkezik, és a szívhangjukat is máshol kell meghallgatni. A situs inversusból fakadó leggyakoribb probléma amúgy a szívvel kapcsolatos: a nagy erek elhelyezkedésének szabálytalansága miatt az ezzel élők körében magasabb a szívbetegségek valószínűsége.

A situs inversust sokáig nem fedezte fel az orvostudomány, csak a boncolások elterjedésével, a 16-17. században bukkantak a nyomára. Először a reneszánsz nagy alkotója, Leonardo Da Vinci ábrázolta, az első részletes leírást viszont csak a 18. században Mathew Baillie adta róla. Hírességeket is érint ez az állapot: például a spanyol énekes, Enrique Iglesias belső szervei is ellentétes oldalon találhatók, így a szívéhez nem a hagyományos irányban vezet az út.