Könnyebben fertőzhet a koronavírus, ha ez a vércsoportod

Forrás: Shutterstock -
kutatás vércsoport koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss tanulmány arra mutatott rá, hogy egy bizonyos vércsoport esetén sokkal nagyobb a koronavírus-fertőzés esélyének a kialakulása.

Nem mindenki kapja el ugyanakkora eséllyel a koronavírust, egy tanulmány szerint ennek a vércsoporthoz van köze. A vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy Covid-19 betegséget az A vércsoport antigénje vonzza.

A SARS-CoV-2 vírus felületén lévő fehérjét, az úgynevezett receptorkötő domain-t (RBD) vizsgálták, a vírusnak ez a része kötődik ugyanis a gazdatesthez. Megnézték, hogyan lépett kapcsolatba a légző- és vörösvérsejtekkel a különböző vércsoportok esetén.

Az A vércsoporthoz való kötődést erősen preferálta a légzősejteken, de nem részesítette előnyben vörösvérsejtjeit és a légzőszerveken vagy vörösvértesteken található más vércsoportokat.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

„Igen érdekes, hogy a vírusos RBD csak az A vércsoport antigénjeit részesíti előnyben, amelyek a légzősejteken vannak. Feltehetően így hatol be a vírus a legtöbb betegbe és fertőzi meg őket. Ugyanakkor, ha jobban megértjük, hogyan lép kölcsönhatásba a vírus az emberek vércsoportjaival, képesek leszünk új gyógyszereket vagy megelőzési módszereket fejleszteni" - – mondta el dr. Sean Stowell, bostoni Brigham és Női Kórház orvosa.

Ám azt egyelőre nem lehet előre jelezni, hogyan fog hatni a koronavírus-fertőzés az egyes vércsoportok esetében – írta a Napidoktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.