Az idei focimeccsek, fesztiválok megmentői valószínűleg az izraeli Sheba Medical Centre tudósai lesznek, akik nemrég kifejlesztették a jelenleg SpectraLIT néven futó tesztet.

A teszt fény és mesterséges intelligencia alkalmazásával világítja át a mintát, így 20 másodperc alatt megbízható eredményt ad - írja a The Times of Israel.

Forrás: Shutterstock

 

A mintát nem pálcával veszik, mint a PCR teszteknél, hanem az öblögetett, majd kiköpött szájvizet vizsgálják. Az innovatív orvostechnikai eszközt laptophoz vagy okostelefonhoz kell csatlakoztatni, az mutatja ki az eredményt.

Az villámtesztet jelenleg a világ 36 kórházában tesztelik, az eredmények szerint 95 százalékban pontos mérést mutat. Az EU orvosi eszközöket jóváhagyó testülete múlt szerdán meg is adta a zöld utat a tesztnek, így hamarosan megkezdhetik a használatát a kontinensen.

Ez azért is bíztató, mert a várhatóan mindössze 10 font, azaz körülbelül 4250 forint áron elérhető teszt nagyon hasznos lehet tömegrendezvények esetében, hiszen azonnali eredményt hoz.