Döbbenet: ilyen egy 40 éves koronavírusos beteg tüdeje - Fotó

Forrás: Shutterstock -
tüdőgyulladás tüdő koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Semmelweis Egyetem megmutatta, hogyan is támadja meg a koronavírus a tüdőt, és végez napok alatt komoly károsodást a szerven egy mindössze 40 éves ember esetében.

Súlyos károkat tud tenni a koronavírus egy egészséges ember tüdejében is, erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Megmutatták ugyanis, hogyan is néz ki egy 40 éves ember tüdeje, aki a Covid-19-fertőzés következtében tüdőgyulladást kapott.

A középkorú férfi nehézlégzés és fulladás miatt került kórházba, majd az állapota rohamosan romlani kezdett és három hétre lélegeztetőgépre került. Szerencsére életben maradt, de több hónapos rehabilitáció várt rá.

Ilyen egy 40 éves koronavírusos beteg tüdeje Forrás: Instagram/SemmelweisOKK

A kórházban CT felvételeket készítettek a tüdejéről az 1. napon és a 18 napon. Jól látható, hogy milyen pusztítást végzett a vírus a tüdejében. Az első (2 dimenziós) képeken a sötét területek, a második (3 dimenziós) fotókon a lila területek mutatják a szerv egészséges részeit.

A tüdőgyulladás során a léghólyagocskák folyadékkal, váladékkal telnek meg, ez pedig jelentősen megnehezíti a légcserét. Tünetei a légszomj, mellkasi fájdalom, köhögés, láz, gyengeség. A Covid-19 okozta tüdőgyulladás jelei hasonlóak, de előfordulhat szapora szívverés, hasmenés, hányás, felületes légzés, szag- és ízérzékelés elvesztése.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.