Az orosz tiszti főorvos kijelentette, hogy a Szputnyik V vakcina beadását követően 42 napig nem javasolt az alkoholfogyasztás. Felmerült a kérdés, hogy vajon ez más vakcinák esetében is érvényes? Zacher Gábor nyilatkozott a témában.

Az alkoholfogyasztás akadályozhatja a védettség kialakulását a koronavírus elleni vakcina beadása után - legalábbis a Szputnyik V esetében az orosz tiszti főorvos, Anna Popova szerint. A szakértő elmondta, az oltás előtt két héttel majd azt követően 42 napig nem javasolt alkoholt inni.

Ez a kijelentés sokakat elgondolkodtatott, hogy vajon a többi vakcina hatása is csökkenhet, ha iszunk alkoholt?

Zacher Gábor szerint az alkohol nem befolyásolja a védettség kialakulását.Forrás: Polyák Attila/Origo


A Covid-osztályon dolgozó Zacher Gábor mondta el véleményét ezzel kapcsolatban.
„Oltás előtt és után 1-2 nappal azonban, ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk. Ha mégis így teszünk, nehezebben vészelhetjük át a vakcinát követő mellékhatásokat, hiszen másnaposan egyébként is rosszabb a közérzetünk. A védettség miatt ugyanakkor ne aggódjunk. Az oltást követően mindenképp kialakul, függetlenül attól, fogyasztottunk-e alkoholt" – árulta el a Metropolnak Zacher, aki már megkapta mindkét oltást, és azóta fogyasztott is alkoholt, de semmilyen problémát nem tapasztalt.