Nincs azzal semmi gond, ha előjönnek a mellékhatások az oltás után és az is rendben van, ha semmit sem érzünk utána.

Gyakran halljuk, hogy nem kell attól megijedni, ha mellékhatásokat tapasztalunk a védőoltás beadása után, hisz ez csak az immunrendszerünk válasza, amit azt jelenti, hogy az oltóanyag működik. De mi van akkor, ha nem érzünk semmit az oltás beadása után?

A The Conversation oldalán megjelent cikk arról tájékoztat, hogy nem kell a mellékhatások hiánya miatt aggódnunk. A szakember példaként említi, hogy a Pfizer által lefolytatott klinikai vakcinakísérletek során a résztvevők mintegy fele egyáltalán nem tapasztalt számottevő mellékhatásokat. Mindazonáltal így is több mint 90 százalékuknál kialakult védettség az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedéssel szemben - írja a Házipatika.

A mellékhatások leginkább a nőket érinti.Forrás: Shutterstock

 

Veenu Manoharan, a Cardiffi Metropolitan Egyetem immunológusa elmagyarázta, hogy az oltóanyag megjelenésére a veleszületett immunitás reagál, ilyenkor a szervezet valójában "betolakodóként" azonosítja a vakcinát, ami ellen lázzal, fájalommal és gyulladással reagálhat. Ezek segítik majd az antitestek termelődését is, amik aztán akcióba lépnek, ha a szervezet ismét találkozna a koronavírussal. Ez a szerzett, avagy más néven az adaptív immunizálás.

A rendelkezésre álló adatokból az derül ki, hogy a 65 év feletti beoltottak körében valamelyest ritkábban jelentkeznek mellékhatások, ez a korral természetesen csökkenő immunaktivitáshoz kapcsolódik. Ez még nem jelenti azt, hogy az érintettek ne szereznének védettsége. A kutatás szerint a mellékhatások leginkább a nőket érinti. A nemi különbségekre részben magyarázatul szolgálhat a tesztoszteron, amely hormon egyfelől gyulladáscsökkentő hatású, másfelől nagyobb mennyiségben termelődik a férfiak szervezetében.

Ha bármilyen tünetet észlel magán, használja Tünetkereső webalkalmazásunkat, mely segítségével megtudhatja, hogy milyen betegségre, egészségügyi problémára utalhatnak panaszai.