Kell aggódnunk, ha nem tapasztalunk az oltás után mellékhatásokat?

Forrás: Shutterstock -
vakcina mellékhatás védőoltás immunválasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs azzal semmi gond, ha előjönnek a mellékhatások az oltás után és az is rendben van, ha semmit sem érzünk utána.

Gyakran halljuk, hogy nem kell attól megijedni, ha mellékhatásokat tapasztalunk a védőoltás beadása után, hisz ez csak az immunrendszerünk válasza, amit azt jelenti, hogy az oltóanyag működik. De mi van akkor, ha nem érzünk semmit az oltás beadása után?

A The Conversation oldalán megjelent cikk arról tájékoztat, hogy nem kell a mellékhatások hiánya miatt aggódnunk. A szakember példaként említi, hogy a Pfizer által lefolytatott klinikai vakcinakísérletek során a résztvevők mintegy fele egyáltalán nem tapasztalt számottevő mellékhatásokat. Mindazonáltal így is több mint 90 százalékuknál kialakult védettség az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedéssel szemben - írja a Házipatika.

A mellékhatások leginkább a nőket érinti. Forrás: Shutterstock

Veenu Manoharan, a Cardiffi Metropolitan Egyetem immunológusa elmagyarázta, hogy az oltóanyag megjelenésére a veleszületett immunitás reagál, ilyenkor a szervezet valójában "betolakodóként" azonosítja a vakcinát, ami ellen lázzal, fájalommal és gyulladással reagálhat. Ezek segítik majd az antitestek termelődését is, amik aztán akcióba lépnek, ha a szervezet ismét találkozna a koronavírussal. Ez a szerzett, avagy más néven az adaptív immunizálás.

A rendelkezésre álló adatokból az derül ki, hogy a 65 év feletti beoltottak körében valamelyest ritkábban jelentkeznek mellékhatások, ez a korral természetesen csökkenő immunaktivitáshoz kapcsolódik. Ez még nem jelenti azt, hogy az érintettek ne szereznének védettsége. A kutatás szerint a mellékhatások leginkább a nőket érinti. A nemi különbségekre részben magyarázatul szolgálhat a tesztoszteron, amely hormon egyfelől gyulladáscsökkentő hatású, másfelől nagyobb mennyiségben termelődik a férfiak szervezetében.

Ha bármilyen tünetet észlel magán, használja Tünetkereső webalkalmazásunkat, mely segítségével megtudhatja, hogy milyen betegségre, egészségügyi problémára utalhatnak panaszai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.