Ne vedd félvállról a COVID után kialakult emésztési panaszokat!

post-covid covid emésztési zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden második COVID-beteg emésztési panaszokkal küzd, akár a gyógyulást követően is. A vírus belobbanthat korábban nem diagnosztizált, súlyos emésztőrendszert érintő betegségeket is, így ajánlott orvoshoz fordulni.

A COVID-19 vírus a WC-ben is terjedhet

Mint ismeretes a SARS-CoV-2 a fertőzés során az úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik a hámsejtek felszínén, amelyek jelen vannak a tüdőben és a tápcsatorna teljes területén egyaránt. A vírus tehát károsíthatja a gyomor és béltraktus teljes szakaszán, a májban és az epeutakban jelen lévő hámsejteket. A betegség során megfigyelhető, hogy nagy mennyiségű vírus ürül a széklettel, sőt még olyankor is pozitív lehet egy már gyógyultnak nyilvánított COVID-19 beteg anális tesztje, amikor az orr és garatváladékból már nem kimutatható a kórokozó. Előfordul, hogy az első tünetek megjelenése után 16 nappal még mindig megtalálható a SARS-CoV-2 a székletben. „Pont emiatt fontos lenne az igazolt
COVID-19 fertőzöttek WC-használati szokásaira és a rendszeres fertőtlenítésre jobban odafigyelni közvetlenül a gyógyulást követően is" - emelte ki Dr. Sike Róbert gasztroenterológus.

Minden második COVID-beteg emésztőszervi tünetekkel küzd


A fertőzötteknél igen gyakoriak az emésztési panaszok: émelygés, hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, görcsök és súlyos esetben bélvérzés. Dr. Sike Róbert, elmondta: „Ezen tünetek nem kapcsolódnak szükségszerűen az egyéb, társult – például légzőszervi - problémákhoz. Minden ötödik betegnél csak az emésztőrendszert érintő panaszok lépnek fel izoláltan, esetleg szag- és ízvesztéssel kombinálva. A tipikus felsőlégúti tüneteket produkáló fertőzöttek 40-50%-nál viszont a betegség az emésztőrendszert is érinti, és ezek sokkal gyakoribbak és komolyabbak a súlyos, kórházban ápolt COVID-betegeknél. Sokszor már csak boncolásnál derül ki, hogy például bélvérzése is volt a COVID következtében elhunyt páciensnek. Általánosságban elmondható, hogy önmagában a koronavírus nem képes belső vérzést okozni, ugyanakkor a már meglévő hámsérüléseket a bélrendszerben, a gyomor felmaródásait, a nyelőcsővisszér tágulatot képes irritálni annyira, hogy azok vérezni kezdjenek."

Igazolt COVID-betegség után ajánlott a máj kivizsgálása


Sok COVID-betegnél epepangásra utaló tünetek is megfigyelhetők, hasonlóan ahhoz, mintha az epeutak elzáródtak volna. Megváltoznak a laboratóriumi leletek, akár a duplájára emelkednek a máj enzimértékei, és émelygés, hányinger lép fel, pedig nincs valódi mechanikai elzáródás az epeutakban. Ilyenkor az epe kiválasztás sejtszintű zavara vezet a folyamat kialakulásához és eredményezi a tüneteket. „A COVID-betegeknek a fertőzésből való gyógyulást követően 4-6 héttel érdemes gasztroenterológushoz fordulni, aki egy ultrahangos vizsgálattal, részletes labor vizsgálattal ellenőrzi a máj állapotát és gyógyulását. Amennyiben a betegség alatt tapasztalt egyéb tünetek, székelési zavarok, hasmenés, fájdalom még hetekkel később is panaszokat okoznak, még fontosabb az orvosi konzultáció" – tette hozzá Dr. Sike Róbert.

Forrás: Shutterstock

A COVID belobbanthat súlyos emésztőszervi betegségeket


Bár nem beszélhetünk tipikus, csak a COVID-19-re jellemző emésztési maradványtünetekről, az biztos, hogy a tápcsatorna működési zavara jól kimutatható a fertőzésen átesett pácienseknél még hetekkel később is. A vírus megtámadja azokat a hámsejteket, amelyekhez kötődött, ez igaz a gyomorra, a teljes bélrendszerre és a májra, valamint jelentősen károsodik a bélflóra. Irritábilis Bél Szindróma (IBS) jelentkezhet, felszívódási zavarok léphetnek fel és fellángolhatnak korábban nyugvó állapotban lévő gyulladásos betegségek is, így például az IBD (Inflammatory Bowel Disease) is, azaz a krónikus bélgyulladás. Ráadásul a fertőzés legyőzésére kapott gyógyszerek és antivirális készítmények tovább rontják az emésztőrendszer állapotát.

A post-COVID gasztroenterológiai kivizsgálás kötelező elemei


Dr. Sike Róbert szerint pár héttel a betegség legyőzése után mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni: "Egyrészt sokkal könnyebb egy gasztroenterológusnál megoldást találni az emésztőszervi panaszok csökkentésére, másrészt talán még fontosabb, hogy a COVID aktivizálhat igen komoly emésztésikórképeket. Ezek a betegségek tulajdonképpen már korábban is fennállhattak, csak tünet hiányában nem tudott róluk a páciens, így fény derülhet például egy lappangó IBD-re vagy egy időskori daganatra egyaránt. Egy post-COVID kivizsgálás alap esetben labor vizsgálattal, hasi ultrahanggal és egy széklet baktériumtenyésztéssel indul a konzultáció mellett, amely szükség esetén kiegészíthető
endoszkópos vizsgálattal is (gyomor- és béltükrözés)."

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.