A fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére, ám kevesen tudják, hogy a fogantatás elkerülésén túl számos más hatással is van a női szervezetre.

Hazánkban is többféle fogamzásgátló tabletta kapható. Ezek nem csupán árukban különböznek, épp ezért érdemes szedésük megkezdése előtt egy átfogó vizsgálatot kérni a nőgyógyászodtól, hogy a számodra legmegfelelőbbet választhasd. Mivel azonban ezek mindegyike hormonális, így a következő hatások java részét te is érezheted magadon.

A menstruációs vér kevesebb lesz, a korábban tapasztalt görcsök is enyhülhetnek. Ez azért történik, mert a gyógyszer hormonjai vékonyabbá teszik a méh nyálkahártyáját, így annak leválása könnyebbé válik, valamint mennyisége is csökken.

Rendszeressé válik a menstruációs ciklust. A rendszeres és pontos tablettaszedés során a hormontartalom folyamatosan szabadul fel, majd a „pihenőidőben" megvonódik, emiatt pedig rendszeressé válik a menstruáció is.

Forrás: Shutterstock

A mesterségesen bevitt hormonok kellemetlen mellékhatásokkal is járhatnak, melyek java része azonban pár hónap után teljesen megszűnik. Ez megnyilvánulhat émelygésben, pattanásokban, hüvelyszárazságban vagy épp puffadásban. Abban az esetben, ha 3-4 hónappal a tabletta szedését követően sem enyhülnek ezek a panaszok, orvosoddal egyeztetve érdemes másik fogamzásgátló gyógyszert választanod.

Hangulatingadozások. A hormonok bizony komoly hatással lehetnek a közérzetre, így a tabletta elkezdésekor tapasztalhatsz, a menstruációt megelőző hangulatingadozásokat. Amennyiben a kórtörténetedben szerepelt már depresszió, szorongás vagy más hasonló betegség, érdemes óvatosabbnak lenned, mivel ezeket erősítheti a fogamzásgátló.

Elhízás. A súlygyarapodás elsősorban a hormonok miatti, kezdeti nagyobb fokú étvágynak köszönhető, ami idővel elmúlik.

Forrás: Shutterstock

Nagyobb mellek. A hormonszint változása a mellekben duzzadást, feszesedést is okozhat, amitől némiképp nagyobbak lesznek.

Megszűnik a migrén. Sokan tapasztalják, hogy a menstruációval összefüggő fejfájás, ciklikus migrén enyhül vagy teljesen meg is szűnik.

Szebb bőr. Az ösztrogént és progeszteront tartalmazó tabletták szedése visszaszoríthatja az arcon megjelenő pattanások előfordulását.

Forrás: Shutterstock

A tabletták hormonjai hatással vannak a hüvelyszövetre is, így hajlamosabbá válhatsz a különböző fertőzésekre. A hüvelyflórádra tehát érdemes fogamzásgátló szedése mellett még jobban odafigyelni.

A véralvadást könnyítő ösztrogén miatt hajlamosabbá tehet a vérrögképződésére, melyek bizonyos esetekben kifejezetten életveszélyesek lehetnek. Épp ezért fontos tájékoztatnod a nőgyógyászodat, ha volt már korábban vérrög miatti panaszod, vagy a családodban fordult elő hasonló megbetegedés. Általánosságban elmondható, hogy 30 éves kor felett nem is ajánlják a fogamzásgátlás ilyen jellegű módját.

Ingadozó nemi vágy. Többen is azt tapasztalhatják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdését követő pár hétben csökken a libidójuk. Ez teljesen normális, és amint a szervezet hozzászokik, minden visszaáll. Vagy mégsem? Előfordulhat, hogy még erősebben tér vissza a nemi vágyad.

Tünetkereső
A tünetkereső segítségével megtudhatja, hogy milyen betegségre, egészségügyi problémára utalhatnak panaszai.

Az alkalmazás célja, hogy egészségügyi panasz, probléma esetén a kérdésekre adott válaszok kiértékelése után felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a panaszok, tünetek milyen betegségre utalhatnak.