A fogamzásgátló tabletta rejtett hatásai – Ezeket tapasztalhatod a szedésekor

Forrás: Shutterstock -
hatás menstruáció magazin fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta vérrögképződés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére, ám kevesen tudják, hogy a fogantatás elkerülésén túl számos más hatással is van a női szervezetre.

Hazánkban is többféle fogamzásgátló tabletta kapható. Ezek nem csupán árukban különböznek, épp ezért érdemes szedésük megkezdése előtt egy átfogó vizsgálatot kérni a nőgyógyászodtól, hogy a számodra legmegfelelőbbet választhasd. Mivel azonban ezek mindegyike hormonális, így a következő hatások java részét te is érezheted magadon.

A menstruációs vér kevesebb lesz, a korábban tapasztalt görcsök is enyhülhetnek. Ez azért történik, mert a gyógyszer hormonjai vékonyabbá teszik a méh nyálkahártyáját, így annak leválása könnyebbé válik, valamint mennyisége is csökken.

Rendszeressé válik a menstruációs ciklust. A rendszeres és pontos tablettaszedés során a hormontartalom folyamatosan szabadul fel, majd a „pihenőidőben" megvonódik, emiatt pedig rendszeressé válik a menstruáció is.

Forrás: Shutterstock

A mesterségesen bevitt hormonok kellemetlen mellékhatásokkal is járhatnak, melyek java része azonban pár hónap után teljesen megszűnik. Ez megnyilvánulhat émelygésben, pattanásokban, hüvelyszárazságban vagy épp puffadásban. Abban az esetben, ha 3-4 hónappal a tabletta szedését követően sem enyhülnek ezek a panaszok, orvosoddal egyeztetve érdemes másik fogamzásgátló gyógyszert választanod.

Hangulatingadozások. A hormonok bizony komoly hatással lehetnek a közérzetre, így a tabletta elkezdésekor tapasztalhatsz, a menstruációt megelőző hangulatingadozásokat. Amennyiben a kórtörténetedben szerepelt már depresszió, szorongás vagy más hasonló betegség, érdemes óvatosabbnak lenned, mivel ezeket erősítheti a fogamzásgátló.

Elhízás. A súlygyarapodás elsősorban a hormonok miatti, kezdeti nagyobb fokú étvágynak köszönhető, ami idővel elmúlik.

Forrás: Shutterstock

Nagyobb mellek. A hormonszint változása a mellekben duzzadást, feszesedést is okozhat, amitől némiképp nagyobbak lesznek.

Megszűnik a migrén. Sokan tapasztalják, hogy a menstruációval összefüggő fejfájás, ciklikus migrén enyhül vagy teljesen meg is szűnik.

Szebb bőr. Az ösztrogént és progeszteront tartalmazó tabletták szedése visszaszoríthatja az arcon megjelenő pattanások előfordulását.

Forrás: Shutterstock

A tabletták hormonjai hatással vannak a hüvelyszövetre is, így hajlamosabbá válhatsz a különböző fertőzésekre. A hüvelyflórádra tehát érdemes fogamzásgátló szedése mellett még jobban odafigyelni.

A véralvadást könnyítő ösztrogén miatt hajlamosabbá tehet a vérrögképződésére, melyek bizonyos esetekben kifejezetten életveszélyesek lehetnek. Épp ezért fontos tájékoztatnod a nőgyógyászodat, ha volt már korábban vérrög miatti panaszod, vagy a családodban fordult elő hasonló megbetegedés. Általánosságban elmondható, hogy 30 éves kor felett nem is ajánlják a fogamzásgátlás ilyen jellegű módját.

Ingadozó nemi vágy. Többen is azt tapasztalhatják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdését követő pár hétben csökken a libidójuk. Ez teljesen normális, és amint a szervezet hozzászokik, minden visszaáll. Vagy mégsem? Előfordulhat, hogy még erősebben tér vissza a nemi vágyad.

Tünetkereső

A tünetkereső segítségével megtudhatja, hogy milyen betegségre, egészségügyi problémára utalhatnak panaszai.

Az alkalmazás célja, hogy egészségügyi panasz, probléma esetén a kérdésekre adott válaszok kiértékelése után felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a panaszok, tünetek milyen betegségre utalhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.