Készül a vakcina, ami a koronavírus összes jövőbeli mutánsa ellen megvéd

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
vakcina mutáns oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok szerint mindenképp ki kell fejleszteni egy olyan univerzális vakcinát, amely a koronavírus összes jövőben felbukkanó mutánsával szemben megvéd.

A világ még mindig küzd a koronavírus járvánnyal, nagy fenyegetést jelent az „indiai dupla mutáns". A jelenlegi oltóanyagok ugyan megvédenek a vírus új variánsaival szemben, a tudósok arra hívják fel a figyelmet, nem lehet tudni, milyen új mutánsok bukkannak fel a jövőben.
Anthony Fauci virológus, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója is úgy véli, egy univerzális megoldásra lesz szükség - írja az Atlantic.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A jelenlegi vakcinák „megtanítják" a sejteknek, hogyan ismerjék fel a koronavírus tüskefehérjéjét, hogy még időben semlegesítsék, ahelyett hogy hozzátapadnának. A probléma az, hogy minden vírusvariáns tüskéje kicsit különbözik.

Az oltások a vuhani eredeti vírustörzs genetikai kódján alapulnak, ez azonban már nem terjed. Ezért mindenképp fel kell készülni, a jövőben felbukkanó új mutánsokra.
Ezen már a világ több pontján is dolgoznak, az észak-karolinai egyetemen például már sikeres egérkísérleteket hajtottak végre.

Fauci szerint ezek a vakcinák már akár a pandémia vége előtt elkészülhetnek. Ha mégsem, a jövőben akkor is szükség lesz rá, ugyanis bármikor felütheti a fejét egy újabb vírus, hiszen több ezer hasonló kórokozó van az állatokban, ami gyakorlatilag bármikor átkerülhet az emberre.

Az oltóanyag kifejlesztéséhez több tudományág összefogására van szükség, illetve a WHO a kormányok, a magánszektorok és a non-profit szervezetek együttműködésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.