Dr. Rusvai Miklós virológus beszélt a nyájimmunitásról, a negyedik hullámról és a beoltotttak-nem oltottak közti különbségről. 

Megítélésem szerint mindenféleképpen jobb, ha el vannak különítve az oltottak és a nem oltottak, legalábbis azokon a helyeken, ahol fokozott a fertőzésveszély - mondta a Blikknek Rusvai Miklós arra reagálva, hogy a fővárosi állatkert kőelefántjára azt írták, hogy "diszkrimináció", mivel csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A virológus kfejtette, miért látja jogosnak, hogy bizonyos helyekre csak a koronavírus elleni vakcinával beoltott emberek mehetnek.

Rusvai Miklós virológusfotó: Talán Csaba

"A nem oltott emberek sokkal több vírust termelnek, ha megfertőződnek. Tulajdonképpen az egész testük egy vírusgyárrá alakulhat át. Fokozott kockázatot jelentenek azokra a személyekre, akik bár kaptak oltást, de nem alakult ki bennük elég erős immunitás. Ilyenek lehetnek például az idősek is, hiszen az ő immunrendszerük már nem feltétlenül működik tökéletesen."

Rusvasi Miklós továbbá elmondta, hogy negyedik hullámra csak ősszel számíthatunk, de csak abban az esetben, ha nem oltatja be magát elegendő ember. A nyájimmunitáshoz hozzávetőleg 8 millió olyan emberre van szükség hazánkban, akik megkapták a Covid-19 elleni vakcinát.

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!