Egy csapat tudós azt állítja, hogy feltalálták azt a cukorkát, mely nem roncsolja a fogakat, ellenkezőleg, újraépíti és megerősíti a fogzománcot.

A washingtoni egyetem kutatói arra készülnek, hogy klinikai vizsgálatokat indítsanak a cukorkák tesztelésére, amelyek géntechnológiával módosított fehérje-építőelemekkel vannak bevonva, amelyek várhatóan megkötődnek a felhasználó fogain és egy vékony réteg friss zománcot adnak hozzá. Ha működik, ez lehet az első kezelés, amely valóban újraépíti a fogzománcot - írja a Futurism.

szép egészséges fogakForrás: Shutterstock

A kutatók már tesztelték a cukorkát az emberekből, sertésekből, patkányokból kivont fogakon, valamint élő patkányokon. Megállapították, hogy napi egy cukorkának elegendőnek kell lennie a fogzománc fenntartásához a normális kopás mellett. Ráadásul a kutatók azt gyanítják, hogy egy második cukorka pedig már néhány mikrométer új zománcot köt meg a fogakon, visszafordítva a károsodást - de csak a közelgő klinikai vizsgálatok derítik ki, hogy ez valóban így van-e.

Ha a cukorka beválik és a fogkrém, valamint a gélek, amelyeket a csapat a következő fejlesztésre tervez, akkor az hatalmas előrelépést jelentene a fogápolásban, mert a zománc megőrzéséről a zománc helyreállítására helyeznék a hangsúlyt.