Egészen biztos, hogy kelleni fog harmadik oltás, de Lisziewicz Julianna virológus szerint az már nem lehet vektor alapú.

A virológus, Lisziewicz Julianna szerint egészen biztos, hogy egy éven belül kelleni fog harmadik oltás, de az nem mindegy, hogy melyik. Úgy véli, az már nem lehet vektor alapú, vagyis a Johnson, a Szputnyik, és az AstraZeneca nem adható újra. A Sinopharm, a Moderna vagy a Pfizer vakcinájával lehet újra oltani, de már vannak készülőben újfajta vakcinák. 

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

"Vannak már további fejlesztések, a jelenlegi oltások között is például a Pfiizer és Moderna is fejleszt már oltásokat, amik az új variánsok ellen jobban megvédenek minket. Igen, fognak jobb oltások jönni" - mondta, majd a harmadik oltásról beszélt. "Véleményem szerint szükség lesz erre, mivel ezek az új variánsok megtanulják, hogyan lehet kibújni az oltások védettsége alól. Én úgy gondolom, hogy egy éven belül biztos, hogy újra kell oltani. Nem tudom ezt pontosan, hogy mikor jön, mert reméljük, hogy hosszú ideig tudnak majd a jelenlegi oltások védettséget biztosítani" - árulta el a Spirit FM rádióban a virológus. A fertőzöttek számából lehet megállapítani, hogy mikor lesz erre szükség. Példaként Angliát említette Lisziewicz Julianna, ahol az átoltottság magas, a fertőzöttségi ráta azonban növekedésnek indult az új variáns miatt. Kérdés, hogy a megfertőződött, oltott emberek mennyire lesznek betegek. 

"Azokat a vakcinákat már nem lehet újra adni, amik vektor alapúak. Ezek a a Johnson, a Szputnyik, és az AstraZeneca" - mondta.