Hatalmas áttörés! Ezzel a kezeléssel is gyógyítható a koronavírus-fertőzés

Forrás: AFP -
járvány koronavírus nanotest kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai szakemberek olyan terápiát fejlesztettek ki, ami egymilliomod részére csökkenti a koronavírus-részecskék számát a fertőzött gazdaszervezetben.

A Pittsburghi Egyetem orvostudományi karának kutatói kifejlesztettek egy nanotestekkel működő antivirális terápiát, amely célzottan a koronavírus részecskéket támadja, és 99,9 százalékban képes elpusztítani a Covid-19-et okozó kórokozókat a fertőzött gazdaszervezetben. A rendkívül ígéretes eljárást egyelőre csak hörcsögökön tesztelték, de az eredmények már most rendkívül pozitívak, így a szakértők a koronavírus elleni kezelések „új generációjaként" beszélnek róla - írja a Fox News.

A terápia alapját adó nanotestek (másnéven egydoménes antitestek – sdAd) nagyon hasonlítanak a monoklonális antitestekhez – melyeket széles körben használnak bizonyos rákkezelések során –, azzal a különbséggel, hogy az előbbiek kisebb méretűek, stabilabbak és jelentősen alacsonyabb az előállítási költségük is. Ez fontos szempont, hisz abban az esetben, ha a kezelés megkapja a szükséges hatósági engedélyeket a jövőben, akkor a világ kevésbé fejlett területein is alkalmazni lehet majd.

Nanotestes kezeléssel is gyógyítható a koronavírus-fertőzés (A kép illusztráció) Forrás: AFP

A nanotestek pont úgy működnek, mint az ember immunrendszere által termelt antitestek, csak az emberinél jóval egyszerűbb szerkezetűek és nanométeres méretük miatt hívják őket nanotesteknek (nanobody).

A Pittsburghi Egyetem tudósainak az elmúlt időszakban 8 ezer új nanotestet sikerült azonosítaniuk, melyek közül egyet találtak, ami meglepően hatékonynak bizonyult a koronavírussal szemben.

Az Nb21 névre keresztelt nanotest megakadályozza, hogy a Sars-Cov-2 koronavírus tüskefehérje receptorkötő doménje (RBD) kapcsolódni tudjon az emberi sejtek felszínén levő ACE-2 receptorokhoz. Tehát lehetetlenné teszi, hogy a kórokozó bejusson a sejtek belsejébe és megbetegítse azt. Sőt, egymilliomod részére csökkenti a vírusrészecskék számát a fertőzött gazdaszervezetben, ami így sokkal rövidebb idő alatt képes legyőzni a betegséget.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai szakemberek által kifejlesztett kezelés egy inhalátoros megoldáson alapszik, ugyanis a jótékony hatású nanotestek így közvetlenül a vírusfertőzésnek leginkább kitett légutakba és a tüdőbe tudnak kerülni.

"Nagyon izgatottak vagyunk az eredmények miatt, melyek azt mutatják, hogy a Nb-21 fokozott védelmet nyújt a súlyos koronavírus-fertőzéssel szemben, és képes megakadályozni az emberek közötti keresztfertőződést"
- nyilatkozta Yi Shi, a terápia egyik kifejlesztője.

Yi Shi hozzátette, hogy a Covid-19 kezelések területén számos forradalmi felfedezés történt az elmúlt időszakban, de még mindig a vakcina a leghatékonyabb fegyver a járvány leküzdésére, mivel egyedül ez képes megakadályozni a vírus széleskörű terjedését.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.