Ez a legújabb post-Covid tünet, ami rengeteg embert érint

123rf.com -
tünet koronavírus Post Covid-19 szindróma fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár most úgy tűnik, hogy egy időre biztosan búcsút inthetünk a koronavírusnak, a post-Covid tünetek viszont nem hagynak bennünket nyugodni. Korábban felmerült már néhány tünet, a legújabb pedig az úgynevezett karantén fáradtság, amit nem egyszerű kezelni. 

A koronavírus-fertőzésen átesettek nagyrésze gyengeség és fáradékonyság miatt fordulnak orvoshoz, sokan köhögés, néhányan pedig légszomj és nehézlégzés miatt kerestek fel szakembert.

A legújabb a karantén fáradság, ami nemcsak a fertőzötteket sújtja, hanem tulajdonképpen mindenkit. A mentálhigiénés szakemberek szerint a koronavírus olyannyira felbolygatta az életünket, hogy azt sokat egyedül képtelenek feldolgozni. Ráadásul sokkal kevesebbet mozogtunk, kevesebbet voltunk társaságban, a szűk családdal is alig találkoztunk.

"Mindenkit olyan helyzet elé állított a koronavírus, amiben még nem volt része.

Ha felborul az eddig megszokott életünk, akkor azt általánosságban is nehezen kezeljük. De a Covid nem csak egy apró változást idézett elő, hanem szinte minden megváltozott. Egy határozott, magabiztos embert is meg tud ez borítani, és még nehezebb ezt kezelni egy instabil embernek" - magyarázta Dr. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus.

Egyre többen szenved karantén fáradtságban (A kép illusztráció) 123rf.com

Luke McLeod életmód szakértő és meditációs coach szerint a karantén fáradtság jelei a következők lehetnek: a szorongás, felborult alvási ritmus, csökkent motiváció, aggodalom, állandó fáradtság érzése.

A fent említett tünetek ellen a legjobb módszer, ha kialakítunk magunknak egy napi rutint, amivel újra visszaszerezhetjük a motivációnkat - írja a Bors.

"Meg kell próbálnunk visszatérni a vírus előtti élet ritmusunkra, megszokott életvitelünkre. Menjünk a természet lágy ölelésébe, relaxáljunk, beszélgessünk sokat, merjük kimondani a problémáinkat, realaxáljunk, meditáljunk, sétáltassunk kutyát, és mozogjunk sokat, sportoljunk, foglalkozzunk többet a lelkünkkel, és máris javulni fog a helyzet"

- tette hozzá.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.