Az elmúlt hat hónapban a koronavírus halálos áldozatainak 99 százaléka a beoltatlan emberek közül került ki az Egyesült Államokban. Egy orvos felkavaró beszámolója szerint sokan a halálos ágyukon könyörögnek a vakcináért, de akkor már túl késő.

Akik nem akartak vakcinát - Egy Covid-osztályos orvos megrázó beszámolója: "A halálos ágyukon könyörögni kezdenek, hogy oltsuk be őket, de már késő."

 Alapbetegség nélküli, egészséges fiatalok kerülnek tömegesen a Covid-osztályra igencsak súlyos tünetekkel Amerikában. Korábban egyikük sem kérte az oltást, de amikor már olyan súlyos szövődményeik alakulnak ki, hogy a lélegeztetéshez intubálni kell őket, könyörögni kezdenek az oltásért. Az orvosok nem tudnak mit tenni, hiszen ilyenkor már túl késő. Brytney Cobia, az Alabama állambeli Birmingham egyik orvosa Facebookon osztotta meg szörnyű élményeit. Az orvos, amikor kimegy az elhunytak rokonaihoz, megölelgeti őket. Ilyenkor csak annyit mond nekik, hogy azzal szolgálnák az elhunytak emlékét a legjobban, ha beoltatnák magukat, miközben másokat is erre biztatnak.

Alamában az emberek oltásért könyörögnek.Forrás: NurPhoto via AFP/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

 Alabamában tavasz óta a játványban elhunytak 96 százaléka nem kapta meg még az első oltását sem.

Az amerikai járványvédelmi központ igazgatója, Dr. Rochelle Walensky szerint az elmúlt hat hónapban koronavírusban elhunytak „legalább 99 százaléka" nem volt beoltva. A delta variáns miatt az új fertőzöttek száma az utóbbi hetekben ismét megsokszorozódott. Ezt a hullámot az amerikai kormány „a beoltatlanok járványának" nevezi - írja a Blikk

Az Egyesült Államokban akár már augusztustól hozzájuthatnak a védőoltáshoz a 12 éven aluli gyermekek, de az ősztől már egészen biztosan. Erről Joe Biden elnök számolt be szerdán. A két oltást a Pfizer-BioNtech és a Moderna jelenti; mindkét vakcina gyártója márciusban kezdte el a korosztályra vonatkozó teszteket.