Kisebb fejkerület, eltorzult arc a kisbabáknál: ilyen szörnyű betegség a mikrokefália

Forrás: NORTHFOTO -
különleges betegségek betegség mikrokefália kisfejűség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szülő rémálma, hogy a babája nem egészségesen jön a világra, és még elviselhetetlenebb az élmény, ha ez már az első pillantásra látszik. A nehezen kiszűrhető mikrokefália azonban nem jelent feltétlenül szörnyű reziduális tüneteket is utána. A világ legritkább és legkülönlegesebb betegségeit bemutató cikksorozatunkban a mikrokefália következik.

A hivatalosan a latin mikrokefália nevet viselő betegséget a magyar orvosi köznyelvben kóros kisfejűségként is szokták emlegetni, és ez a név pontosan le is írja, mivel állunk szemben. A mikrokefália gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ebben szenvedő betegek fejének mérete lényegesen, kóros mértékben kisebb, mint a velük azonos korú és nemű gyerekeké általában. Igen, gyerekeké, mert a mikrokefália őket érinti: a legtöbb esetben már a születéskor látszik, mivel a méhen belüli abnormális fejlődés eredménye. De előfordulnak olyan esetek is, amikor születés utáni első években nem növekszik úgy a babák feje, mint ahogyan kellene.

A mikrokefália mindkét esetben nagyon alacsony életkorban jelentkezik és a jól látható tünetei már nagyon korán diagnosztizálhatók, a szülők érthető kétségbeesésére. A betegség annál is inkább rémisztő látvánnyal jár, mivel ugyan a fej nem képes elérni a szükséges méretet, de közben az arc folytatja a növekedést, így a kettő aránya erősen torzul. A súlyos mikrokefáliában szenvedő gyerekeknél még az is előfordulhat, hogy a homlokuk homorú lesz.

Forrás: NORTHFOTO

Fontos tudni, hogy a mikrokefália esetei széles spektrumon mozognak, az enyhe, alig észrevehető tünetektől a már említett nagyon súlyos elváltozásokig. Az is hasonló spektrumon mozog, hogy mennyire lesznek súlyosak ennek az állapotnak a következményei. A kisfejűség önmagában még nem jelent mentális visszamaradottságot is, noha a legtöbb esetben együtt jár azzal az agy elégtelen mérete okán. A súlyos esetekben pedig számos más egészségügyi problémát is okozhat, mint például epilepsziás rohamokat, visszamaradást a fejlődésben, alacsonynövést, mozgási és evési problémákat, látás- és hallásproblémákat, szellemi visszamaradottságot.

A mikrokefália az utóbbi évekig meglehetősen ritka betegségnek számított, azonban 2014 óta erősen megnőtt a jelenléte. Főleg Brazíliában, ahol gyakoribbá válását a Zika-vírus terjedésével hozták összefüggésbe . De még így is nagyon ritkán fordul elő: az Egyesült Államokban például jelenleg minden 5000. születéskor merül fel a betegség gyanúja.

A betegség pontos okára még nem tudja a választ az orvostudomány, noha feltételezések már vannak. Az bizonyos, hogy előfordulhat örökletes okokból, valamilyen hibás gén következtében. Befolyásolhatja a kialakulását a terhesség közben vírusfertőzés, mint az említett Zika. De olyan tényezők is közrejátszhatnak terhesség közben, mint a radioaktív sugárzás, bizonyos vegyszerek, alkohol- és kábítószerfogyasztás, alultápláltság. Létezik egy másodlagos mikrokefália nevű jelenség is, mely esetében a koponyát alkotó csontos lemezek közötti porcos anyagok, az ún. koponyavarratok elcsontosodása jelenti a problémát, ezek miatt nem tud növekedni a kicsik feje. Szerencsére ezekben az esetekben a helyzet műtéti úton gyógyítható.

Más esetekben viszont nem: a mikrokefália lehet nem gyógyítható, egész életen át fennálló állapot is. A tüneteit adott esetben képesek kezelni az orvosok, de magát a kisfejűséget nem lehetséges gyógyítani. Megfelelő beszéd, fizikai- és mozgásterápiával segíthető a kisbabák fejlődése, és fontos a folyamatos ellenőrzés is. Enyhe mikrokefáliával érintett csecsemők esetében előfordulhat, hogy semmilyen problémát nem tapasztalnak, semmilyen, életminőséget rontó egészségügyi problémájuk nem lesz a kicsit kisebb fejméretükön kívül.

Nemrégiben mi is beszámoltunk az afrikai Zanziman Ellie esetéről, aki szintén mikrokefáliával született, melynek következményeképpen a fejformája és a vonásai is erősen eltérnek az átlagostól. A fiatal fiút rengetegen gúnyolták, ezért inkább a dzsungelbe költözött, mert ott nem találkozik emberekkel. Naponta 30 km-t tesz meg annak érdekében, hogy elkerülje a falubeli embereket, így pedig magányosan, de valamelyest békésebb körülmények között él. Az édesanyja szerint iskolába sohasem járt, beszélni sem tud, de mindent megért. Mutogatva kommunikál, és a napjait javarészt a dzsungelben tölti.

Zanziman Ellie Forrás: YouTube

A világ legkülönlegesebb betegségeiről szóló cikksorozatunk korábbi részeiben a progéria, a gigantizmus, a vízallergia, a kék bőr jelenség, a faember-betegség, a Möbius-szindróma és az Alice Csodaországban-szindróma , a kőember-betegség, a kuru, a situs inversus, az idegen akcentus szindróma, a morgellon, a pica evési rendellenesség, a fekete szőrnyelv, a jávorfa szirup betegség és a Wilson-kór tüneteivel, veszélyeivel és híres eseteivel kapcsolatos érdekes információkat olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.