Sokkoló: A beoltottak is elkaphatják és tovább is adhatják a delta variánst

delta variáns védőoltás oltatlanok nyájimmunitás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Királyságban elvégzett kutatás alapján a beoltott emberek akár ugyanannyi vírust is hordozhatnak magukban, mint az oltatlanok. Az viszont vitathatatlan, hogy a védőoltás továbbra is véd a súlyos vagy a végzetes lefolyású betegségtől. 

Az Egyesült Királyságban történt kutatás azt mutatta ki, hogy a már beoltott emberek mégsem védik olyan magas arányban az oltatlanokat, mint ahogy az annak idején a tudósok remélték. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak ugyanúgy elkapják és továbbadják majd a delta variánst, mint az oltatlanok, ami nehezíti a nyájimmunitás elérését - írja a Guardian.

Azt még nem tudták meghatározni, milyen gyakorisággal tudják továbbadni a koronavírust azok, akik már megkapták mindkét koronavírus elleni vakcinát. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az oltáson átesettek szervezetében a fertőzést követően legalább egy rövid ideig nagyon magas arányban fordul elő a delta variáns. Így az oltással nem rendelkező emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a korábbi hullámokban.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.