A koronavírus hatása: nagy mértékben nőtt a túlsúlyosak aránya a karantén alatt itthon

Forrás: AFP -
karantén Magyarország túlsúly koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta - állapította meg egy júliusban végzett felmérés.

A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta - közölte egy ezerfős mintán végzett reprezentatív mérése következtetését a PeakShop.hu csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában is aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.


A kutatás a testtömegindexet (BMI) használta az összehasonlítás alapjául, ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott testsúlyosztályozás szerint hasonlították össze a 2019-es európai lakossági egészségfelmérés adataival.

Sokan híztak a karantén alatt Forrás: AFP

A túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, amely 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt. Az elhízottak aránya 2 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. A férfiak között 2 százalékponttal csökkent a túlsúlyosak aránya (39 százalék), miközben az elhízottaké ugyanennyivel nőtt (28 százalék). Bár a nők körében jobban emelkedett az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, a férfiak között így is lényegesen, közel 10 százalékponttal magasabb ez a mutató.


Mező Mónika étrendkiegészítő szakértő, a kutatást végző cég vezetője szerint a nyilvánvaló tényezők, így a kevesebb fizikai aktivitás és a beszűkült sportolási lehetőségek mellett két alapvető ok húzódik a karanténtúlsúly mögött. Ha nem lehet közösségbe menni, az emberek nehezebben veszik rá magukat a mozgásra és kevésbé tartanak mértéket. Másrészt

sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás karantén alatt

- közölte.

A korral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya az egyes korcsoportokban. Míg a 18-39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, a 40-59 éveseknek már 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék.

Csupán egy apróságra kell figyelni minden nap, és magától elindul a fogyás

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.