Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Koronavírus - EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat (A kép illusztráció)Forrás: AFP/Saeed Khan

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.
Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Forrás: MTI

Koronavírus: a WHO vezetője szerint őket kellene most beoltani - "Nem tűrhetem tovább némán"