idegrendszeri rendellenesség oltóanyag mellékhatás AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Koronavírus - EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat (A kép illusztráció) Forrás: AFP/Saeed Khan

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.
Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Forrás: MTI

Koronavírus: a WHO vezetője szerint őket kellene most beoltani - "Nem tűrhetem tovább némán"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.