Megkezdték a nazális vakcinajelölt, az orrspray-vakcina gyártását, ami új kapukat nyithat meg a vírus elleni védekezésben. Szakértők szerint ez egy biztonságos módszer, ami képes átfogó immunitást adni.

A Houstoni Egyetem Kémiai és Biomolekuláris Mérnöki Karának tudósai alkották meg az új nazális vakcinát. Elmondásuk szerint ezzel az új módszerrel a szervezetbe juttatott új ellenanyag tartós helyi immunitást alakít ki a belélegzett koronavírussal szemben.

"Előnye, hogy a szisztémás és a nyálkahártya-immunitást is stimulálhatja, és mivel nem invazív eljárás - beadásához nincs szükség tűre, sem más beavatkozásra - ezért egyszerűen és gyorsan, tömegek immunizálására lehet alkalmas" - magyarázza Navin Varadarajan, a Houstoni Egyetem professzora.

"Átfogó immunitást ad a koronavírus ellen" - Megkezdték a orrspsray-vakcinák gyártását (A kép illusztráció)Forrás: Anna Tryhub/shutterstock.com

Felmerült néhány kérdés az adagolást illetően, de szerencsére erre a problémára is találtak megoldást. Az egyetem gyógyszerészei kifejlesztettek egy speciális - NanoSTING nevű - vivőanyagot, ami mindössze 100 nanométer körüli részecskeméretű, és a hagyományos vivőanyagoktól igencsak eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokkal bír. Ez már erőteljes immunválaszt képes stimulálni.

"Eddigi eredményeink azt mutatják, hogy ez a vakcinajelölt biztonságos, hét napon belül immunválaszt vált ki, és átfogó immunitást ad a SARS-COV-2 vírus ellen" - tette hozzá a professzor.

Ezzel az új módszerrel a tudósok szerint végleg megállítható lenne a vírus terjedése.