Megdöbbentő dolgot állítanak a víruskutatók: Ez fog történni a koronavírussal

Forrás: 123rf.com -
víruskutatás szezonális nátha koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok - párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik - veszítenek hevenységükből.

"Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk"

- hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Az Oxford/AstraZeneca-oltás fejlesztői szerint idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídül az új típusú koronavírus (A kép illusztráció) Forrás: 123rf.com

Dame Sarah Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

"A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott"

- fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá - tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok".

Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt.

Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma.

Orbán Viktor elárulta, milyen korlátozásokra számíthatunk a koronavírus miatt: őket érinti leginkább

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.