Ritkán beszélünk róla, nincs is nagyon a köztudatban, hogy a hüvelyszárazság nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem akár fiatalabb nőknél is bármikor felléphet.

Kialakulhat például a tartós stressz vagy egy drasztikus diéta következményeként, a szülés után és szoptatás alatt pedig kifejezetten gyakori jelenség. Először ártatlan kis fertőzésnek tűnhet, pedig nem az: a lecsökkent ösztrogénhormonszint az oka a kialakult hüvelyszárazságnak, illetve az irritációnak, ami miatt egyre fájdalmasabbak lesznek az együttlétek, és akár a párkapcsolatunkat is veszélybe sodorhatja.

Minden édesanya életében egy csoda a gyermeke születése, de vannak, akik már a terhességük alatt megfogadják, nem hagyják, hogy a baba érkezése rányomja a bélyegét a párkapcsolatukra. Az első hat hétben amúgy is tilos a szex, de sokan alig várják már, hogy újra összebújhassanak a párjukkal. Bár erről senki sem szeret beszélni, gyakran előfordul, hogy a baba születése után már nem élvezzük úgy a szexet, mint előtte. A hosszú, szenvedélyes együttlétek hirtelen fájdalmas erőlködéssé válhatnak, és ilyenkor a legtöbb nő megijed, hogy a gyermekszüléssel talán benne ment tönkre valami, amit már soha nem lehet helyrehozni. A sok kudarcélmény, fájdalom könnyen odáig vezethet, hogy egy idő után hárítják partnerük közeledését és inkább a gyermek körüli teendőkre összpontosítják minden energiájukat – a párkapcsolatuk pedig elkezd hanyatlani.

Sokan nem is sejtik, hogy a fájdalmas együttlétek mögött megbúvó ok a hüvelyszárazság. De miért éppen a szülés után alakul ki? Ennek két fő magyarázata van:

1. A szülés után hormonhiányos állapot lép fel

A terhesség során sok minden megváltozik a testünkben, például fokozódik az ösztrogén és a progeszteron termelése, míg a szülés után ez drasztikusan lecsökken. Ráadásul a szoptatás időszakában megemelkedik a tejelválasztást segítő hormon (prolaktin) szintje és tovább csökken az ösztrogénszint. A hormonhiány által kiváltott egyik leggyakoribb panasz a hüvelyszárazság, amely megkeserítheti a mindennapokat.

A szülés után hormonhiányos állapot lép felForrás: Shutterstock

2. A természetes szülés során sérülhet a hüvelyhám

A természetes szülés fizikailag is igénybe veszi az intim területet. Miközben a baba világra jön, a hüvelyfalon kisebb sérüléseket, horzsolásokat okozhat. Ezek a legtöbb esetben maguktól gyógyulnak, a gyógyulás azonban nem mindig fájdalommentes. A gátmetszésen átesett anyukáknak már az ülés is kellemetlen lehet, amin még tovább ront a hüvelyszárazság és az irritáció érzése. Nem beszélve arról, hogy sérült hüvelyben sokkal könnyebben alakulhat ki enyhe gyulladás, illetve hüvelyfertőzés.

Mik a leggyakoribb tünetek?

A hüvelyszárazság onnan ismerhető fel a legkönnyebben, hogy a szeretkezés során alig keletkezik hüvelyváladék, így az együttlét fájdalmassá válhat akár mindkét fél számára. De ezen kívül a mindennapokban jelentkező égő, feszítő érzés, érzékenység, irritáció, kipirosodás és diszkomfortérzet is utalhat arra, hogy hüvelyszárazsággal van dolgunk.

A szeretkezés során alig keletkezik hüvelyváladék, így az együttlét fájdalmassá válhatForrás: Shutterstock

Mit tehetünk?

Bár a legtöbb anyukának ebben az időszakban az a legfontosabb, hogy minden tőle telhetőt megadjon a kisbabájának, attól még ezt a nőgyógyászati problémát sem érdemes a szőnyeg alá söpörni. Az enyhe panaszokon a gyógyszertárakban recept nélkül kapható hormonmentes, hüvelyben alkalmazható készítmények is segíthetnek, ha azonban az otthoni kezelés nem bizonyul elég hatékonynak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Tartsuk szem előtt, hogy a hüvelyszárazságot meg lehet szüntetni, így nem kell félnünk attól, hogy a fájdalom és a diszkomfortérzés örökre rányomja a bélyegét a szexuális életünkre. A problémát azért is fontos kezelnünk, hogy megelőzzük a következményes húgyúti fertőzések, valamin a bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzések kialakulását.