Pénteken közzétettek egy tanulmányt, melyből az derül ki, hogy a koronavírust hamarosan már gyógyszerrel is lehet majd kezelni. Egy kísérlet során a molnupiravir nevű pirulának az esetek felében sikerült megakadályoznia, hogy rosszabbra forduljon a beteg állapota. 

Egy kísérlet során 385 embernek adták be a molnupiravir pirulát, miután koronavírust diagnosztizáltak náluk, míg 377 önkéntes csak placebót kapott. A résztvevők 60 felettiek voltak, vagy cukorbetegségben, elhízásban vagy szívbetegségben szenvedtek. Négy tablettát kellett bevenniük naponta kétszer, öt napon keresztül. A vizsgálat eredményeképpen a molnupiravir-t kapó résztvevők közül 28-an, vagyis 7,3% került kórházba, míg a placebo csoportban 53 ember - vagyis 14% - került kórházba, és közülük 8 résztvevő meghalt - írja az USA Today.

A kutatók szerint a készítmény hatékonynak bizonyult a koronavírus gamma, delta és mű variánsai ellen is. Dr. Anthony Fauci elnöki tanácsadó azt nyilatkozta, szeretné, ha a vírusellenes szerek elérhetők lennének az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek számára is. Azt tervezik, hogy a lehető leggyorsabban kérik a gyógyszer sürgősségi használatának engedélyezését.