Ez a leghatékonyabb készítmény a koronavírus ellen az eddigi vizsgálatok szerint

gyógyszer molnupiravir koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pénteken közzétettek egy tanulmányt, melyből az derül ki, hogy a koronavírust hamarosan már gyógyszerrel is lehet majd kezelni. Egy kísérlet során a molnupiravir nevű pirulának az esetek felében sikerült megakadályoznia, hogy rosszabbra forduljon a beteg állapota. 

Egy kísérlet során 385 embernek adták be a molnupiravir pirulát, miután koronavírust diagnosztizáltak náluk, míg 377 önkéntes csak placebót kapott. A résztvevők 60 felettiek voltak, vagy cukorbetegségben, elhízásban vagy szívbetegségben szenvedtek. Négy tablettát kellett bevenniük naponta kétszer, öt napon keresztül. A vizsgálat eredményeképpen a molnupiravir-t kapó résztvevők közül 28-an, vagyis 7,3% került kórházba, míg a placebo csoportban 53 ember - vagyis 14% - került kórházba, és közülük 8 résztvevő meghalt - írja az USA Today.

A kutatók szerint a készítmény hatékonynak bizonyult a koronavírus gamma, delta és mű variánsai ellen is. Dr. Anthony Fauci elnöki tanácsadó azt nyilatkozta, szeretné, ha a vírusellenes szerek elérhetők lennének az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek számára is. Azt tervezik, hogy a lehető leggyorsabban kérik a gyógyszer sürgősségi használatának engedélyezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.