Újabb információ derült ki a koronavírus elleni védőoltásról: így hat az idősebb hölgyekre

Forrás: 123rf.com -
védőoltás COVID-19 idősebb koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes tanulmány jelent meg a menstruációs zavarok és a koronavírus oltások közötti összefüggésről.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy olyan felmérésről írt, ami a koronavírus elleni oltások és a menstruációs zavarok kapcsolatáról szól.

A lektorálás előtt álló szakcikk a Medrxiv nevű gyűjtőportálján 2021. október 12-én jelent meg. Ez egy amerikai felmérés, amelyben a beválogatott minta tisztítását követően 39.129 nő (illetve 90,9% nő, 9,1% transzszexuális) maradt.

Közülük 751-en kaptak AstraZeneca, 3469-en Janssen, 13.001-en Moderna, 61-en Novavax, 21.620-an Pfizer és 204-en egyéb COVID-19 elleni oltást

- írja az egészségkalauz.

A felmérésben résztvevőket három nagy csoportba sorolták. Az első a rendszeresen menstruálók (27.143 fő), a második a rendszertelenül menstruálók (4358 fő), a harmadik pedig a nem menstruálók (4136 fő). Az adatokat idén áprilistól októberig gyűjtötték, az adatgyűjtést pedig a Twitteren és más közösségi platformokon hirdették meg.

A menstruációs ciklusra is hatással lehetnek a vakcinák. Forrás: 123rf.com

A rendszeresen menstruáló nők között az oltást követően 42% vérzett erősebben a szokásosnál, míg 44% nem jelentett változást.

A nem menstruálók között a hosszú hatástartamú, reverzíbilis fogamzásgátlókat szedők 71%-a, a hormonkezelt transzneműek 39%-a és a posztmenopauzában lévő nők (főként a fiatalabbak és a spanyolajkúak/latinók) 66%-a jelentettek áttöréses vérzést.

Érdekesség, hogy a rendszeresen menstruáló nők körében az erősebb vérzés valószínűbb volt az idősebbeknél, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak lázat vagy kimerültségérzetet, gyakrabban voltak a terhességen vagy szülésen már átesettek, valamint spanyolajkúak/latinók.

Fontos kiemelni, hogy a menstuációs zavarok nem befolyásolják a termékenységet, illetve a vizsgálat nem alkalmas gyakoriságok megállapítására.

Ennek nem mindenki fog örülni: kiderült, melyik koronavírus elleni vakcina a leghatékonyabbhttps://www.life.hu/egeszseg/20211013-ennek-nem-mindenki-fog-orulni-kiderult-melyik-koronavirus-elleni-vakcina-a-leghatekonyabb.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.