Újabb ijesztő Covid-tünet okairól hullott le a lepel: valójában ez felelős a kialakulásáért

Forrás: Thinkstock -
szövődmény tünet lábdagadás tanulmány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzés egyik furcsa tünete a kezek és a lábujjak megduzzadása, az utóbbit Covid-lábujjaknak hívják. Most kiderül, hogy mi okozza ennek a kialakulását. 

Egy új brit tanulmány szerint az úgynevezett Covid-lábujjak kialakulásáért a saját immunrendszerünk a felelős. A kutatás során 50 olyan lábdagadásos beteget vizsgáltak, akiknél a fertőzés után jelentkezett a lábtagadás, és 13 olyan embert, akiknél már korábban is fennállt a panasz.

A vizsgálat során kiderült, hogy

mindkét esetben egy bizonyos antitest, az 1-es tipúsú interferon megnövekedett mennyisége felelős a végtagduzzanatért. Az emberi szervezetben az 1-es interferon a vírus leküzdéséhez fontos fehérje.

Kiderült, mi okozza az úgynevezett Covid-lábujjak kialakulását (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor a Covid-lábujjak kialakulásában a vérerek belső falát alkotó endothelsejteknek is szerepe van, amelyek az immunrendszer jelintegrátoraként is működnek, és a gyulladásos folyamatokat állítják le - fedezte fel a British Journal of Dermatology folyóirat cikkét a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.