koronavírus szövődmény covid oltás koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több országból érkeznek a hírek, amelyek szerint ismét rohamosan nő a fertőzöttek száma. Ezzel párhuzamosan a világon számos helyen újfent szigorításokat vezettek be, ez alól hazánk sem kivétel: november 1-jétől kezdődően például kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön.

A negyedik hullám hivatalosan is felütötte a fejét: a delta variáns fertőz Magyarországon is. A vírus elől azonban az oltottak sincsenek teljesen védve, főleg azok, akik régen kapták meg a vakcinát. A szeretlekmagyarorszag.hu készített interjút egy háziorvossal, aki megdöbbentő dolgokat árult el.

Dr. Oláh Kálmán, aki hét Balaton-parti településen vezet háziorvosi praxist, mindenképpen fontosnak tartja a harmadik oltás felvételét. A koronavírus elleni védekezést az influenzánál alkalmazotthoz hasonlítja: szerinte ugyanis ezentúl mindig szükség lesz majd az ismétlő oltásra. A kérdés csak az, milyen gyakorisággal kell majd beadatni a vakcinát.

Forrás: 123rf.com

"Mi, orvosok zárt fórumokon konzultálunk ezekről egymással: látható, hogy négy-hat hónap múlva az oltás nem minden esetben nyújt megfelelő védettséget. (...) A leglátványosabb példa Izrael: elég gyorsan, a járvány elején, amint kijött az oltóanyag, beoltottak Pfizerrel szinte minden oltható embert.

Ennek eredményeként a negyedik hullám során – ami nálunk most kezdődött – elég sok ember bekerült kórházba, mert hosszú idő telt el az oltások között. A tapasztalatok miatt mindenképpen javasolt a harmadik oltás."

A doktor szerint az influenza elleni oltást azért kell évente egyszer beadni, mert az egy szezonális betegség, amely az első fagy környékén üti fel a fejét. A koronavírus ezzel szemben kis mértékben, de az év mind a 365 napján jelen van. Nyáron csak azért nem érzékeltük annyira, mivel többet voltunk a szabadban, többet szellőztettünk, és a szervezetünk sokkal több D-vitamint tudott előállítani a napsugaraknak köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.