A Covid-19 okozta válság sok mindent megváltoztatott az életünkben, olyanokat is, amiket elsőre talán észre sem vettünk. Egyre több ember életében megjelent a stressz, a szorongás, felerősödtek a depressziós tünetek és a félelem. Ezeket mind kezelni kell, ha nem akarunk még nagyobb bajt. Jó hír, hogy Magyarország is része annak az ingyenes képzési programnak, amelyet FACT COVID-19 néven hoztak létre, és a fő célja: a segítségnyújtás.

A képzést a Contextual Therapies Association Lengyelország munkatársai dolgozták ki. A képzés célja, a megszerzett ismeretek és készségek átadásáról szól, illetve a szükséges módszerek biztosításáról, annak érdekében, hogy hatékonyan sikerüljön beavatkozni, valamint a válságkezelési stratégiák és tréningek megtanításáról az ACT (Acceptance) bizonyítékokon alapuló módszertan szerint.

A Covid-hatás: a bizonytalanság érzése

A mai napig több száz gyakorló képzés indult el Lengyelországból, Ukrajnából, az Egyesült Királyságból. A szakértői támogatás hálózata folyamatosan bővül. Magyarországon és Romániában Madár Barabási Tímea, pszichológus, hipnoterapeuta, jogász, a Valóság teremtő mesék társszerzője csatlakozott az ingyenes képzéshez.

„A Covid-19 okozta válságnak az egyik legszembetűnőbb hatása számunkra, mint a másokon segítő szakembereknek, a tehetetlenség elsöprő érzése volt. Amikor a járvány utolért minket és megtörtént az első lezárás, valamennyien nem voltunk felkészülve. Otthon elkezdtünk maszkokat készíteni. Aki tudott távmunkára váltani, az meg is tette. Nem csak a saját életünket féltettük, hanem azt is, hogy az egészségügyi rendszerek összeomlanak. Részese akartunk lenni a válságban szenvedők támogatási rendszerének" – mondta Madár Barabási Tímea, pszichológus.

A hullámokat nem tudod megállítani, de magtanulhatsz szörfözni

Minden ember és krízise egyedi és egyéni. Ezért csak nagyfokú gyakorlati tapasztalattal rendelkező, képzett beavatkozó képes hatékonyan az adott esethez igazítani a munkamódszereket. Az Elfogadás és Elkötelezettség Terápia (Acceptance and Commitment Therapy - ACT) szemszögéből a mentális egészség a nyitottabb, koncentráltabb és elkötelezettebb életmóddal függ össze, még kellemetlen érzések és külső akadályok jelenlétében is.

A 3x3 órás tréningprogram célja bemutatni azokat az ACT módszereket, melyekkel hatékonyan sikerül kezelni a válságokat. „Megtanuljuk, hogyan kell gyorsan és pontosan felépíteni és konceptualizálni a kliens helyzetét, hogyan lehet olyan terápiás attitűdöt alkalmazni, amely lehetővé teszi a hatékony változást, és hogyan nyújthatunk ACT-alapú krízisintervenciót. A FACT COVID-19 tréninget ajánljuk pszichológusoknak, terapeutáknak, orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, segélyvonalak alkalmazottainak, szociális munkásoknak, papoknak, lelkészeknek, de bárkinek, aki részt szeretne venni a környezetében levő embereknek való segítségnyújtásban" – tette hozzá a pszichológus.

Egyre több ember életében megjelent a stressz, a szorongás, felerősödtek a depressziós tünetek és a félelemForrás: Shutterstock

Pszichológiai elsősegély jött létre

Egy válság-, vagy krízishelyzet felfogható úgy, mint egy személy reakciója az alapvető szükségleteit érintő fenyegetésekre. A FACT COVID-19 egyfajta pszichológiai elsősegélynyújtó tréningprogram, amivel bárki segíthet embertársainak.

„Amikor értesültem a tréningprogramról a legjobban a koncepció és a mottója fogott meg: ADD TOVÁBB. Hasonlóan a Pay it forward című filmhez, amikor a gyerekek azt a házi feladatot kapják tanáruktól, hogy mentsék meg a világot. Felemelő volt mindvégig hallgatni, elsajátítani és továbbadni ezt a pszichológiai eszköztárat. Mi is ingyen képezzük ki a jelentkezőket, cserébe annyit kérünk, hogy adják tovább a tanultakat, annak érdekében, hogy ez a lánc folyamatosan növekedjen. Hiszünk abban, hogy sikerül legyőzni a tehetetlenséget és sikerül felépíteni egy olyan ACT-orientált közösséget, amely készen áll arra, hogy szakmai segítséget nyújtson és valamennyien részesei legyünk ennek a kezdeményezésnek" – mondta Madár Barabási Tímea.

A képzés 3 alkalmas, az első online tréningre 2021. november 27-én kerül sor.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött, részletek itt.