Kiderült, miért terjed olyan gyorsan az omikron variáns

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li -
omikron variáns COVID-19 mutáció oltás koronavírus vírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus legfrissebb mutációja hetvenszer gyorsabban terjed, mint elődje, a delta variáns. 

Hong-Kong-i kutatók jutottak erre a megállapításra, akik arra is rájöttek, mi történik az omikron esetében a szervezetünkben.

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li

Olyan tüdőszöveteket vizsgáltak meg, amelyek még az eredeti, vuhani vírussal fertőzőttek szervezetéből származtak, ezeket összevetették a delta, valamint az omikronnal fertőzött szövetekkel, így figyelhették meg, miben tér el a két új variáns viselkedése.

Megállapították, hogy az omikron vírus a tüdőt a légcsővel összekötő hörgőkben sokkal gyorsabban szaporodik, emiatt sokkal fertőzőbb; ezzel szemben a delta variáns éppen a tüdőben szaporodott kétszer olyan gyorsan, mint az eredeti vagy az omikron. A kutatók úgy gondolják, hogy a delta emiatt okoz sokkal súlyosabb szövődményeket, és vezet gyakrabban halálhoz. Az orvosok azt is ezzel magyarázzak, hogy a vírus tünetei hasonlítanak a megfázás tüneteihez.

A felfedezés, miszerint az új variáns tízszer lassabban replikálódik az emberi szervezetben, mint elődjei, alátámaszthatja azt a korábbi álláspontot, hogy bár gyorsabban terjed, jóval kevésbé veszélyes, mint a delta - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.