Miért szorongunk egy átmulatott éjszaka után, és mit lehet tenni ellene?

Forrás: Shutterstock -
másnaposság hanxiety szorongás magazin szégyenérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veled is előfordult már, hogy egy átmulatott éjszaka után nem elég, hogy kínzó másnaposság gyötört, de bűntudat, szégyen és szorongás is társult hozzá? Ne aggódj, nem vagy egyedül!

A hanxiety kifejezés a hangover (másnaposság) és az anxiety (szorongás) szavakból tevődik össze, és úgy néz ki, hogy egy valós, létező probléma. Eddig azonban kevesen és keveset foglalkoztak a hanxiety okával és megoldásával.

Bár a másnapos szorongás csak ideiglenes, és néhány óra, esetleg egy nap alatt el is múlik, a szakértők úgy vélik, akiknél alkoholfogyasztás után bűntudat jelentkezik, valószínűleg nagyobb, mélyebben gyökerező problémák állnak a háttérben, például alkoholfüggőség.

Ezt a fajta szorongást az agyban lévő vegyi anyagok változása váltja ki, amelyek az alkoholfogyasztással vannak összefüggésben. Ha alkoholt fogyasztunk, az megváltoztatja az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) aktivitását az agyban.

Bár a másnapos szorongás csak ideiglenes, de valószínűleg nagyobb, mélyebben gyökerező problémák állnak a háttérben Forrás: Shutterstock

A neurotranszmitterek alapvetően kiegyensúlyozottan működnek: ezek felelnek azért, hogy tisztán tudjunk dönteni, összpontosítsunk és érzelmileg is könnyebben dolgozzuk fel a minket érintő eseményeket.

A szakértő elmondta, hogy amikor alkoholt iszunk, ezeknek a neurotranszmittereknek az egyensúlya megváltozik, és csökken az agy aktivitása. Az egyik fő neurotranszmitter, ami ilyenkor aktiválódik, a GABA, ami lényegében szabályozza az agy aktivitását. Ez az oka annak, hogy az első néhány pohár után sokkal nyugodtabbnak és szociálisabbnak érezzük magunkat.

Azonban, ahogy egyre többet iszunk, egy bizonyos másik transzmittert, a glutamátot elnyomja. A glutamát serkentő neurotranszmitter, amely segíti az érzelmek feldolgozását, a memória működését és a félelem érzékelését is. Viszont ahogy egyre több alkoholt fogyasztunk, ezek az anyagok lecsökkennek a szervezetben. Ettől nyugodtabbnak érezzük magunkat, és ez a hatás ösztönöz minket arra, hogy egyre több italt vásároljunk.

Míg ez aznap este jó ötletnek tűnik, másnapra már gondot okoz.

Az agy érzékeli, hogy a GABA mennyisége nőtt, a glutamáté pedig csökkent, ezért ahelyett, hogy visszaállítaná az alkoholfogyasztás előtti egyensúlyt, túlkompenzál, azaz elkezdi csökkenteni a GABAt és növelni a glutamát mennyiségét. Ez vezet a hanxiety kialakulásához. Ilyenkor jön elő a már jól ismert szorongás, megbánás, szégyenérzet és pánik, hogy mit mondtunk, vagy tettünk előző este.

Az első néhány pohár után sokkal nyugodtabbnak és szociálisabbnak érezzük magunkat, de másnapra az alkoholfogyasztás szorongást válthat ki Forrás: Shutterstock

Ez a szorongás akár általánossá is válhat, attól függetlenül, hogy éppen fogyasztottunk-e alkoholt előző vap vagy sem.

Rossz hír, hogy szakértők szerint sajnos nem lehetséges megelőzni a másnaposság alkalmával jelentkező szorongást. Egyedül azzal lehet megfékezni, ha odafigyelünk arra, mennyit iszunk, vagy egyáltalán nem iszunk alkoholt. Azt viszont nem lehet megváltoztatni, hogy az alkoholnak milyen hatást gyakorol az agyra.

A másnapos szorongás gyakrabban jelentkezik az introvertált embereknél, és azoknál, akik valamilyen mentális problémával küzdenek. Ráadásul azok, akik alapvetően szorongóbbak, hajlamosabbak az alkoholfüggőségre. Számukra fokozottan fontos odafigyelni, hiszen bár a szorongást rövid távon oldja az alkohol, hosszú távon csak még erősebbé teszi.

Mit lehet tenni a hanxiety megakadályozásának érdekében?

Még ha korlátozod is az alkoholfigyasztást annak érdekében, hogy megelőzz egy szorongásos rohamot, lehetnek alkalmak, amikor ugyanúgy elcsábulsz, például egy születésnap vagy szilveszter alkalmával. Ezekben a helyzetekben segíthet, ha megpróbálod felismerni és tudatosan kezelni az érzelmeidet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.