a koronavírus megöli a szívizomsejteket koronavírus szövődmény az agyat is megfertőzheti a koronavírus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg kutatás és tanulmány látott már napvilágot, amelyek azt vizsgálták, milyen hosszú távú hatása lehet a szervezetben a koronavírus jelenlétének. A vírus ugyanis még napokkal, hetekkel a tünetmentesség után is fertőzhet.

Átfogó tanulmány jelent meg a koronavírus szövődményeit vizsgáló kutatócsoport munkájáról. A szakemberek olyan elhunytakat vizsgáltak meg, akiknek a halálát igazoltan a Covid okozta. A boncolások alapján megállapították, hogy a vírus közvetlenül képes megölni a szívizomsejteket és azok, akik túlélik a fertőzést, hajlamosak lehetnek a demenciára.

Egyre több mindent tudnak meg az orvosok a vírusról Forrás: Shutterstock

– írták a szerzők a Bloomberg cikkében. A tudósok a vizsgált betegek, elhunytak esetében az emberi test számos részén, köztük az agyban is kimutatták a vírus jelenlétét közel egy évvel a tünetek megjelenése után. Mivel mindössze két éve tart csak az intenzív járványhelyzet, nem tudni, a későbbiekben milyen egyéb krónikus betegségeket idézhet elő a vírus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.