Változott a szakmai ajánlás: ekkor oltakozhat az, aki még nem kérte a vakcináját, de már átesett Covidon

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
harmadik oltás új ajánlás Nemzeti Népegészségügyi Központ oltás NNK negyedik oltás koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vakcinákkal érhető el a teljeskörű és hatékony védelem a koronavírussal szemben. Ezért is változtatott ajánlásán a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amely érinti az oltatlanokat.

Az NNK közleményben tudatta, hogy nem felel meg immunizációnak az, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen. Mindenképp szükség van a teljes oltási sor beadására. Azok, akik eddig még nem vették fel a vakcinákat, de már egyszer elkapták a Covidot, várakozás nélkül olthatók.

A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt.

A későbbiekben akár jöhet a negyedik oltás is Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A harmadik oltással kapcsolatos szakmai ajánlás nem változott. Továbbra is az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltó orvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs, csak akkor lehet eltekinteni tőle, ha az első oltások anafilaxiás reakciót váltottak ki.

Az ötödik hullám itt van a küszöbön, és már több szakember is felvetette, hogy érdemes lenne elgondolkodni a negyedik oltás lehetőségének megteremtésén. A Népegészségügyi Központ szerint ennek bevezetése egyelőre nem indokolt, a járvány alakulásának függvényében azonban később dönthetnek erről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.