Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy flurona néven újfajta tünetegyüttest produkálhat a koronavírus. A szakértők most igyekeznek tiszta vizet önteni a pohárba, ugyanis nem egy újabb mutációról van szó.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint

ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonbana két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni

– írja az MTI.

"Forrás: AFP"
Támad a flurona: Terhes nőben egyesült a koronavírus és az influenza
Azt korábban is sejtették a tudósok, hogy a koronavírus és az influenza akár egyszerre is megtámadhatja a szervezetet.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszámnövekedések. Reményei szerint azonban - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

Szlávik János tisztázta, mi is a fluronaForrás: MTI/Kovács Attila

A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak - emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista arra nézve, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.