Szlávik János: Egyszerre terjedhet a koronavírus és az influenza

Forrás: MTI/Kovács Attila -
Szlávik János flurona szimultán fertőzés koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy flurona néven újfajta tünetegyüttest produkálhat a koronavírus. A szakértők most igyekeznek tiszta vizet önteni a pohárba, ugyanis nem egy újabb mutációról van szó.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint

– írja az MTI.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszámnövekedések. Reményei szerint azonban - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát.

Szlávik János tisztázta, mi is a flurona Forrás: MTI/Kovács Attila

A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak - emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista arra nézve, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.