Drámai áttörést értek el a tudósok. Sikerült valós környezetben szimulálni, hogyan terjed a levegőben a koronavírus. Az eredmények drámaiak.

Az eddigi tudásunk szerint a koronavírus akár három órán át is képes jelen lenni a levegőben, így az egy légtérben dolgozók kimondottan nagy veszélynek vannak kitéve. Elterjedt, hogy szellőztetéssel és maszkviseléssel megakadályozhatjuk a megfertőződést. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy a vírus alig pár perc után jócskán veszít "erejéből".

Döbbenetes új eredmények láttak napvilágotForrás: https://www.tudokozpont.hu/copd-tudobetegseg

A Bristoli Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan készüléket, amely valós környezetben képes szimulálni a koronavírus terjedését a levegőben. Az eddig használt gépek laboratóriumi körülmények között vizsgálták a víruscseppeket, és nem vették figyelembe, ami köhögés vagy légzés közben történik.

Az új gép képes szabályozni a víruscseppek számát, méretét, a külső hőmérsékletet, a páratartalmat és az UV-sugárzást.

A most megjelent tanulmányt még ellenőrizniük kell a szakértőknek, de jól látszik az eredményekből, hogy a vírusrészecskék a tüdőt elhagyva 20 percen belül sokat veszítenek fertőzőképességükből. A cseppek ugyanis a tüdő nedves környezetéből kikerülve gyors ütemben elkezdenek kiszáradni. Ezt a sebességet lassíthatják vagy éppen fokozhatják a környezeti hatások, mint például a száraz levegő.

"Forrás: Shutterstock"
Az omikron 21 tünete - Ha ezeket érzed, biztosan elkaptad
Egyre könnyebb beazonosítani.

Az egyetem kutatását vezető professzor összefoglalva az eredményeket azt mondta, hogy a leghatékonyabb védekezési forma a maszkviselés. Főként azokban a helyzetekben, ahol az emberek nem tudnak távolságot tartani.

Ez azt jelenti, hogy ha egy kocsmában ebédelek a barátaimmal, akkor az elsődleges kockázat valószínűleg az lesz, hogy a barátaimat fertőzöm meg, vagy ők fertőznek meg engem, és nem az, hogy az étterem másik felében ülők fertőznek meg vagy én őket

– idézte a szakembert a The Guardian.