Közleményben tudatták: beteg a 84 éves uralkodó, fia vette át a feladatait

Forrás: AFP/Dominic Lipinski -
norvég király norvég királyi család Norvégia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 84 éves V. Harald norvég király pár nap szabadságot vesz ki, mivel megfázásos tünetei vannak egy nappal azt követően, hogy személyesen találkozott Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszterrel, akinek később pozitív lett a koronavírus-tesztje - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A norvég királyi udvar rövid közleményben jelezte, hogy minden szükséges vizsgálatot és tesztet el fognak végezni, és hogy az uralkodó fia és utódja, Haakon koronaherceg átvette édesapja feladatait.

V. Harald királyon minden szükséges tesztet és vizsgálatot elvégeznek Forrás: AFP/Dominic Lipinski

Az NTB norvég állami hírügynökséghez eljuttatott közleményben Anniken Huitfeldt hangsúlyozta: őszintén reméli, hogy nem fertőzte meg Harald királyt, Sonja királynét és Haakon koronaherceget, és mielőbbi jobbulást kívánt az uralkodónak.

A norvég király már három védőoltást kapott, bár az elmúlt években többször is betegeskedett, 2020-ban például új szívbillentyűt ültettek be neki.

V. Harald norvég államfői feladatai jobbára reprezentatív tevékenységet jelentenek, és nincs tényleges politikai hatalma. Édesapja, Olav király 1991. január 17-i halálát követően lépett a norvég trónra.A 14. század óta ő Norvégia első olyan királya, aki az ország területén született. Népszerűségét tovább növelte, amikor a hagyományosan egyenlőségpárti országban királyi hercegként közrendű személyt vett feleségül 1968-ban, illetve, amikor személyesen vezette az Anders Behring Breivik tömeggyilkos által megölt áldozatokért rendezett nemzeti gyászszertartást 2011-ben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.