Itthon jelenleg az omikron okozza a megfertőződések túlnyomó többségét, de ez nem jelenti azt, hogy a delta-variáns eltűnt volna. Mivel mindkét variáns hasonló tüneteket produkál, nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyikkel fertőződtünk meg.

Egy okostelefonos applikációval, a Zoe-val mérték fel, hogy egyes fertőzöttek tünetei miben térnek el. Segítségével el tudták különíteni a variánsok eltérő tüneteit, a betegség lefolyásának hosszát és súlyosságát. Az Egyesült Királyságban naponta több százezer ember használta az alkalmazást – írja az India Times nyomán a Bors.

IllusztrációForrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/rekedtseg-az-omikron-varians-elso-tunete-is-lehet

A visszajelzések szerint a koronavírus korábbi változataitól az omikron sokban eltér: a láz, a köhögés, a szaglásvesztés csak ritka esetben fordul elő. Az omikron leginkább egy egyszerű megfázásra hasonlít. Jellemző tünetei között szerepel a torokfájás, tüsszögés, orrfolyás és gyengeség is. 

A deltával fertőzött betegek panaszai között szintén szerepelt a tüsszögés, emellett pedig néha íz- és szaglásvesztés is. Ha a nátha elhúzódik és koronavírus-pozitívak vagyunk, akkor a korábbi variánssal fertőződtünk meg. 

Bár az omikron lefolyása gyengébb, mint a deltáé, de sokkal több embernek tudja átadni a fertőzést egyetlen beteg is.

 Friss hazai adatok: húszezer felett az új fertőzöttek száma. A világon 411 679 785 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 815 376 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!