Kiderült, hogyan lehet megállapítani, hogy a deltát vagy az omikront kaptuk el

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/rekedtseg-az-omikron-varians-elso-tunete-is-lehet -
delta-variáns járvány tünetek omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itthon jelenleg az omikron okozza a megfertőződések túlnyomó többségét, de ez nem jelenti azt, hogy a delta-variáns eltűnt volna. Mivel mindkét variáns hasonló tüneteket produkál, nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyikkel fertőződtünk meg.

Egy okostelefonos applikációval, a Zoe-val mérték fel, hogy egyes fertőzöttek tünetei miben térnek el. Segítségével el tudták különíteni a variánsok eltérő tüneteit, a betegség lefolyásának hosszát és súlyosságát. Az Egyesült Királyságban naponta több százezer ember használta az alkalmazást – írja az India Times nyomán a Bors.

Illusztráció Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/rekedtseg-az-omikron-varians-elso-tunete-is-lehet

A visszajelzések szerint a koronavírus korábbi változataitól az omikron sokban eltér: a láz, a köhögés, a szaglásvesztés csak ritka esetben fordul elő. Az omikron leginkább egy egyszerű megfázásra hasonlít. Jellemző tünetei között szerepel a torokfájás, tüsszögés, orrfolyás és gyengeség is.

A deltával fertőzött betegek panaszai között szintén szerepelt a tüsszögés, emellett pedig néha íz- és szaglásvesztés is. Ha a nátha elhúzódik és koronavírus-pozitívak vagyunk, akkor a korábbi variánssal fertőződtünk meg.

Bár az omikron lefolyása gyengébb, mint a deltáé, de sokkal több embernek tudja átadni a fertőzést egyetlen beteg is.

Friss hazai adatok: húszezer felett az új fertőzöttek száma. A világon 411 679 785 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 815 376 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.