Két koronavírusos kismama életét is megmentették Szegeden, több hétig voltak műtüdőn

műtüdő (ECMO) koronavírus Szeged ECMO kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenatior) mentették meg két koronavírus okozta súlyos megbetegedésben szenvedő kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A cikk szerint az egyik kismama december 7-én esett át császármetszésen Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID intenzív osztályra került. Másnap állapota instabillá vált, december 9-én pedig Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével - a kórház kérésére - Gyulán, egy magukkal vitt ECMO-gépre kapcsolták a fiatal édesanyát. A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették ECMO-kezelésben. Az édesanyát január 18-án jó állapotban a békéscsabai intenzív osztályra szállították. Február 1-jén pedig hazatérhetett férjéhez és három gyermekéhez, akik közül a legkisebbet először ölelhette magához.

Az extrakorporális membránoxigenizáció, más néven extrakorporális életfenntartás, egy olyan testen kívüli technika, amely olyan személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani az élet fenntartásához Forrás: Pinterest

Egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a kecskeméti kórházban, ahonnan a helyi COVID intenzív osztályra került. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. A kismamát a szegedi szakemberek január 5-én kapcsolták ECMO-berendezésre, majd az SZTE-re szállították. A kismamát kilencnapos ECMO-kezelés, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően február 1-jén jó állapotban szállították a kecskeméti kórházba.

Babik Barna professzor hangsúlyozta, a megyei kórházak szakembereit dicséri, hogy az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben felvették a kapcsolatot az SZTE-vel. Az újszülöttek mindkét esetében egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott.
Az egyetemi tanár kifejtette, az SZTE klinikai központja regionális feladatokat lát el, korábban egy kiskunhalasi pácienst is elláttak, és jelenleg is kezelnek egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget Csongrád-Csanád megyéből.

Korábban írtunk Bedő-Nagy Szilvia történetéről is, aki 2020-ban mélyaltatásban adott életet kisbabájának. A fiatal édesanyának újra kellett tanulnia járni, írni és beszélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.