Rusvai Miklós elárulta, hogy számíthatunk-e újabb járványhullámra az ukrán menekültek érkezése miatt

fotó: Talán Csaba -
menekültek Rusvai Miklós orosz ukrán háború járványhullám koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós virológus elárulta, hogy a háborús helyzet miatt kell-e számítanunk egy újabb koronavírus-hullám érkezésére.

Az elmúlt hetekben egyértelmű jelei voltak annak, hogy leszálló ágban van a koronavírus ötödik hulláma. Azonban sokan attól tartanak, hogy az orosz-ukrán háborús helyzet miatt az ukrán menekültek érkezése hazánkban egy újabb járványhullámot fog előidézni.

"Mindenképpen kijelenthető, hogy a koronavírus járvány ötödik hulláma leszálló ágban van Magyarországon, mivel valamennyi járványtani paraméter csökkenő tendenciát mutat"nyilatkozta korábban Rusvai Miklós, aki szerint nem kell attól tartanunk egy újabb járványhullámtól.

"Nincs reális veszélye annak, hogy az Ukrajnából érkező menekültek behozzák a koronavírust Magyarországra és ezzel egy újabb járványhullámot idéznek elő"

– magyarázta a virológus.

Rusvai Miklós elárulta, hogy számíthatunk-e újabb járványhullámra az ukrán menekültek érkezése miatt fotó: Talán Csaba

"Elsősorban gyerekek és fiatal nők menekülnek Ukrajnából. A középkorúnál idősebb korosztály az otthon marad, és inkább ott próbálja átvészelni a háborús helyzetet. Tehát nem azok mozdultak meg leginkább, akik a legveszélyeztetettebbek. Jóllehet 10-15 százalékkal alacsonyabb az ukrán vakcinázottság, de ezzel együtt én nem tartok attól, hogy komolyabb járványhullám lehetne. Egyrészt, mert már a Covid szezonjából is kifelé megyünk, és az omikron hullám már lezajlott. Másrészt ott is sokan immunisak már, nagyon sok ember szert tett az átfertőződéses immunitásra" - mondta a szakember, majd hozzátette, hogy a szennyvízben mért adatok megnyugtatóak.

"Érdemes megnézni az ország Ukrajnával szomszédos megyéjének Covid-adatait. Azok alapján egyáltalán nem gyakoribb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a koronavírus-fertőzöttség, mint az ország többi pontján. Sőt, ott kifejezetten gyorsan csökkennek a szennyvízben mért koronavírus-mutatók is.

Tehát semmi realitása nincs annak, hogy ezek az Ukrajnából menekülő emberek magukkal hozták volna a Covidot."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.