Koronavírus: Megszűnt az enyhén fertőzöttek karantén-kötelezettsége ebben az országban

Forrás: Shutterstock -
Spanyoloroszág karantén koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolországban hétfőtől megszűnt a karantén-kötelezettség azok számára, akiknél a koronavírus okozta fertőzés egyáltalán nem, vagy csak enyhe tüneteket mutat.

Az egészségügyi minisztérium és a tartományok közötti megállapodás alapján életbe léptetett módosítás szerint kivételt képeznek bizonyos szakmák képviselői, így például az idősotthonokban vagy a börtönökben dolgozók, akiknek az eddigi hét helyett ötnapos karantén marad érvényben, akkor is, ha a fertőzés nem jár komoly tünetekkel, vagy megbetegedéssel.

A szaktárca a karantén eltörlése ellenére javasolja a távmunka végzését azokban a szakmákban és munkahelyeken, ahol erre van lehetőség. Az ajánlások közt szerepel továbbá a társas érintkezés csökkentése és a maszkviselés fenntartása, még szabadtéren is.

Megváltoztak az általános tesztelésre vonatkozó szabályok is: automatikusan

már csak a fertőzés szempontjából veszélyeztetettnek számító csoportoknál végeznek koronavírus-tesztet, ide tartoznak a hatvan év felettiek, a gyenge immunrendszerű, vagy súlyos betegek, a várandósok, illetve az egészségügyben dolgozók.

Koronavírus - Spanyolországban megszűnt az enyhén fertőzöttek karantén-kötelezettsége - A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A szaktárca a kedvező járványügyi adatokkal és a magas átoltottsággal indokolta a bevezetett módosításokat, amelyek átmeneti időszakot nyitnak meg a spanyol járványkezelésben.

A minisztérium tájékoztatása szerint fokozatos intézkedésekkel 2023 első negyedévére teljesen átállnak egy új megfigyelő-rendszerre. Ennek értelmében a már működő influenzajelző-szolgálathoz hasonlóan nem regisztrálnak majd minden egyes fertőzöttet, hanem csak a súlyos esetekre és a veszélyeztetett korosztályokra koncentrálnak. Kijelölt háziorvosoktól és kórházaktól kapott, reprezentatív adatokból következtetnek majd a járvány alakulására a teljes népesség körében.

Az egészségügyi minisztérium a járványhelyzet enyhülése miatt már csak hetente kétszer közöl járványügyi adatokat. A legutóbbi, múlt pénteken közzétett jelentés szerint három nap alatt mintegy 72 ezer koronavírusos esetet regisztráltak. Százezer emberből 461-en fertőződtek meg két hét átlagában.
A védőoltásokból a 12 év feletti lakosság 92,4 százaléka, mintegy 39 millióan kaptak két dózist.

A koronavírussal kapcsolatos híreinket ITT olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.