A Lancet  című orvosi szaklap friss tanulmányában arról írnak, mi történik, ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust.

A cikkből kiderül, hogy 2020. február 6. és 2021. december 8. között figyelték meg a kórházba szállított koronavírusos betegeket abból a célból, hogy kiderüljön, mi várható, ha valaki a coviddal egyidejűleg elkap egy légúti vírusfertőzést is, például az influenzát.

A szakemberek 6965 beteg között 583 esetben mutattak ki egyidejűleg a Covid mellett felső légúti vírusfertőzést, összesen pedig 305 ezer kórházba került felnőttet vizsgáltak az Egyesült Királyságban.

Az adatok szerint az influenza társfertőzés esetén 4,14-szeresére nőtt a mesterséges lélegeztetés esélye azokhoz képest, akik csak a Covidot kapták el. A halálozás esélyét a két vírus jelenléte 2,35-szörösre emelte, tehát több, mint kétszer nagyobb eséllyel haltak meg azok, akik a koronavírust és az influenzát is elkapták.

A Covid és az influenzavírus együttes fertőzése tehát jelentősen növeli a súlyosabb megbetegedés és a halálozás kockázatát - írja a Ripost.

Képünk illusztráció.Forrás: Shutterstock

„Megállapítottuk, hogy a Covid-19 és az influenzavírus kombinációja különösen veszélyes. Arra számítunk, hogy a Covid-19 influenzával együtt fog terjedni, ami növeli a társfertőzések esélyét. Éppen ezért meg kell változtatnunk a betegek vizsgálatának stratégiáját, és sokkal szélesebb körben kell tesztelnünk az influenzára" - fogalmazott Kenneth Baillie professzor, az Edinburghi Egyetem professzora.