Vészjósló adatok: ez történik, ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust

Forrás: Shutterstock -
járvány koronavírus-járvány koronavírus megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Lancet  című orvosi szaklap friss tanulmányában arról írnak, mi történik, ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust.

A cikkből kiderül, hogy 2020. február 6. és 2021. december 8. között figyelték meg a kórházba szállított koronavírusos betegeket abból a célból, hogy kiderüljön, mi várható, ha valaki a coviddal egyidejűleg elkap egy légúti vírusfertőzést is, például az influenzát.

A szakemberek 6965 beteg között 583 esetben mutattak ki egyidejűleg a Covid mellett felső légúti vírusfertőzést, összesen pedig 305 ezer kórházba került felnőttet vizsgáltak az Egyesült Királyságban.

Az adatok szerint az influenza társfertőzés esetén 4,14-szeresére nőtt a mesterséges lélegeztetés esélye azokhoz képest, akik csak a Covidot kapták el.

A halálozás esélyét a két vírus jelenléte 2,35-szörösre emelte, tehát több, mint kétszer nagyobb eséllyel haltak meg azok, akik a koronavírust és az influenzát is elkapták.

A Covid és az influenzavírus együttes fertőzése tehát jelentősen növeli a súlyosabb megbetegedés és a halálozás kockázatát - írja a Ripost.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

„Megállapítottuk, hogy a Covid-19 és az influenzavírus kombinációja különösen veszélyes. Arra számítunk, hogy a Covid-19 influenzával együtt fog terjedni, ami növeli a társfertőzések esélyét.

Éppen ezért meg kell változtatnunk a betegek vizsgálatának stratégiáját, és sokkal szélesebb körben kell tesztelnünk az influenzára" - fogalmazott Kenneth Baillie professzor, az Edinburghi Egyetem professzora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.