Nem is gondolnád, mi áll a hátterében: ezért leszünk allergiásak?

allergia allergiás asztma reventil2022 magazin egészség megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre több az allergiás beteg. Míg pár évtizeddel ezelőtt még viszonylag ritkán fordult elő, mára népbetegségnek tekinthető az allergia. A WHO becslései szerint 2025-ben minden második ember érintett lesz, és a gyerekek közt is egyre gyakoribb ez a probléma. De vajon miért leszünk allergiásak, és mit kell tenni, ha a tüneteket észleljük magunkon? Ennek jártunk utána.

Mi az az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek másoknál semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Ilyenkor a szervezet veszélyesnek érzékeli az allergén anyagot, ezért védekezni kezd, ami gyulladást és fizikai tüneteket idézhet elő. Az allergének lehetnek virágok pollenjei, állati szőrök, de sokan bizonyos élelmiszerekre, gyógyszerekre allergiásak.

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan. A kellemetlen tünetek leggyakrabban az alsó és felső légutakban, a szemen, a bőrön, vagy a bélrendszerben jelennek meg.
Gyakori az orrdugulás, könnyezés és torokviszketés, és sokaknál kötőhártya-gyulladás is kialakul. Hazánkban minden negyedik-ötödik ember allergiás valamire, a legtöbben a július közepétől októberig virágzó parlagfűtől szenvednek. Az allergiát okozó első pollenek már február végén megjelenhetnek, és ahogy enyhül az idő, úgy növekszik a levegőben a pollenkoncentráció.

Mely életkorban a leggyakoribb az allergia?

Az allergiák általában gyermekkorban jelentkeznek először, de vannak, akiknél csak felnőttkorban jelennek meg a kellemetlen tünetek. A gyerekkorban kezdődő allergia többnyire kinőhető, ám minél később kezdődik egy ilyen jellegű megbetegedés, annál kisebb az esély a teljes gyógyulásra.
A szakemberek úgy vélik, egy csecsemő életében az első ezer napnak az allergia terén is fontos szerepe van, hiszen ekkor fejlődik ki a bélflóránk és az immunrendszerünk. Ha az első ezer napban a csecsemők megkapják a megfelelő tápanyagokat, azzal nemcsak az allergia, hanem még a cukorbetegség esélyét is csökkenthetjük.

Az allergiák általában gyermekkorban jelentkeznek először Forrás: Shutterstock

A négy hónapos kor alatt megkezdett hozzátáplálás növelheti az allergia kialakulásának esélyét, a fokozatos ismerkedés az ételekkel viszont nem okozhat gondot. Sőt, hozzáértők szerint a glutént is érdemes korán adni, hiszen ez is csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.


Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk?

Bár az allergiát megelőzni egyelőre nem lehet, a panaszokat csökkenthetjük. A szakemberek a speciális készítmények, például szemcseppek és orrspray-k használata mellett azt is tanácsolják, hogy allergiás időszakban inkább csak kora reggel vagy késő este szellőztessünk. A természetes összetevőket tartalmazó orröblítők gyengéden átmossák az orrjáratokat, eltávolítják az allergéneket, az orrspray-k pedig csökkentik a tüneteket és a gyulladást. Érdemes olyan készítményt választani, ami ezek mellett ápolja és regenerálja az orrnyálkahártyát.

Ha pollenallergiáról van szó, tartózkodjunk minél kevesebbet a szabadban, a kint viselt ruhákat pedig amint hazaérünk, dobjuk a mosógépbe. Ételallergia esetén kerüljük az allergiát kiváltó élelmiszereket, és gondosan járjunk utána, pontosan mit tartalmaznak az általunk elfogyasztott ételek, hiszen az ételallergia súlyos esetben akár életveszélyes reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot is okozhat.

A tünetek az allergén típusától és az allergiás reakció súlyosságától függenek. A szénanátha az egyik leggyakoribb allergiás tünet, a világon az emberek mintegy 10-30 százalékát érinti. Míg a szénanátha orrdugulást, szemviszketést eredményez, és a légutakat támadja, addig az ételallergia a gyomor és bélrendszer területén jelentkezik. Az ételallergiával járó leggyakoribb tünetek a puffadás, hasmenés, hasfájás mellett időnként csalánkiütés is előfordulhat.

Vannak helyzetek, amikor az allergia kínzó tünetei miatt érdemes orvosi segítséget kérni, hosszú távon ugyanis rontják az életminőséget. Anafilaxiás sokk esetén ahogy fentebb már említettük, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen akár halálos kimenetelű is lehet. Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy kezelés nélkül a légúti allergiás tünetek nem múlnak el.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Megfázás vagy allergia esetén a kellemetlen orrtüneteket csillapítja a Reventil orrspray. A gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású különleges összetevőt, Ectoin®-t tartalmazó Reventil orrspray természetes módon szünteti meg az orrdugulást, miközben védi és regenerálja az orrnyálkahártyát. Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.