Figyelmeztet a háziorvos: hónapokkal a koronavírus-fertőzés után is kialakulhatnak súlyos koronavírus-szövődmények

szövődmény tünetek orvos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Mangó Gabriella háziorvos komoly dologra hívja fel a figyelmet: hónapokkal a koronavírus-fertőzés után is kialakulhat vérrögösödés, ami infarktust, tüdőembóliát és trombózist okozhat.

Dr. Mangó Gabriella komoly koronavírus-szövődményekre hívja fel a figyelmet, amelyek akár hónapokkal a betegség után is kialakulhatnak.

"A Covidnak az emberi szervezetre való hatása nem szűnik meg a betegségből való felgyógyulás tíz-tizenkét napja után. Azt követően is oda kell figyelnünk annak hosszú távú negatív hatására. Ilyenek például a long-covid, post-covid tünetek, azaz a vérnyomásingadozás, alvászavar, agyi köd, pánikbetegség, szívritmuszavar, más szagok, ízek érzése, vagy teljes szaglás és ízlelésvesztés, hajhullás, hasi panaszok. Sorolhatnám azt a szerteágazó és rengeteg féle érzetet, panaszt, amelyről beszámoltak a betegeim, és ezek a panaszok lehetnek olyan intenzitásúak is, amelyek a hétköznapi életet lehetetlenné teszik" – nyilatkozta a Ripostnak a gyöngyösi háziorvos.

Komoly koronavírus-szövődmények re hívja fel a figyelmet a magyar háziorvos - A kép illusztráció Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/koronavirus-fertozes-utan-ilyen-tunetek-eseten-javasolt-a-kivizsgalas

"Azt tudtuk, hogy a Covid alatt fokozott a trombózis, stroke, embólia kockázata és ezek a veszélyek hónapokig, akár fél évig is eltartanak. Azt viszont nem, hogy Covid után még 2-3 hónapig több az infarktus, tüdőembólia előfordulási esélye, fél évig pedig a trombózis megjelenésének a kockázata fokozott" – figyelmeztet Mangó doktornő.

A szakember szerint minden apró jelre oda kell figyelni és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztaljuk:

  • mellkasi nyomó panasz
  • hirtelen köhögés, oldalszúrás jelentkezik
  • nehézlégzés, verejtékezés
  • valamelyik oldalunk nehezebb vagy beszédzavar, látótér-kiesés jelentkezik
  • feszít vagy megduzzad egyik, vagy mindkét alszárunk, karunk.

"Akinek ilyen panasza van, legyen az otthonában Aszpirin 100. Ha nem érzékeny rá, nem állapotos, akkor vegyen be belőle azonnal egy vagy két tablettát gyomorvédővel és haladéktalanul hívjon mentőt!" – jelentette ki a háziorvos.

A koronavírussal kapcsolatos cikkeinket ITT találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.