505 napig volt koronavírusos egy férfi: 2020 elején kapta el a fertőzést

Forrás: Shutterstock -
férfi fertőzött koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit férfi szervezetében több mint 16 hónapon, 505 napon át volt kimutatható a koronavírus. A beteg 2020 elején fertőződött meg. 

A brit orvosok szerint rendkívül ritka az ilyen hosszú ideig tartó fertőzés. A brit férfinek, aki összesen 505 napig volt koronavírus-fertőzött, nagyon legyengült az immunrendszere.

A szakemberek kiemelték, hogy az ilyen krónikus fertőzések tanulmányozása elősegítheti az új típusú koronavírus okozta Covid-19 és kockázatainak jobb megértését - írta a BBC hírportálja.

Az esettanulmány szerint a páciens 2020 elején kapta el a koronavírus-fertőzést.

A férfinak jellegzetes koronavírus-tünetei voltak, és a PCR-teszt megerősítette a fertőzöttséget. A következő 72 hétben kontrollvizsgálatok, illetve kezelések miatt többször kellett kórházban feküdnie. Ez alatt az idő alatt körülbelül ötven alkalommal tesztelték, és minden alkalommal pozitív lett az eredmény.

505 napig volt koronavírusos egy férft: 2020 elején kapta el a fertőzést - A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Orvosai szerint az alapos laboratóriumi elemzés azt mutatta, hogy

minden valószínűség szerint nem többszöri visszafertőződésről volt szó az esetében, hanem az először elkapott fertőzéstől nem tudott megszabadulni, még az antivirális gyógyszerek segítségével sem.

A kutatók szerint a hosszan tartó fertőzések ritkák, de már csak azért is fontos a tanulmányozásuk, mert esetleg a koronavírus új variánsai fejlődhetnek ki belőlük.

"Amikor a vírus szaporodik, reprodukálnia kell az RNS-ét, mintha egy könyvet kézzel másolnánk. Tudjuk, hogy ha egy egész könyvet kellene leírnunk, hibákat követnénk el, és a vírus is ezt teszi. Minden egyes másolat mutációkat produkál"
- magyarázta David Stein, az Exeteri Egyetem orvosi karának munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.