A koronavírus után újabb rejtélyes vírus ütötte fel a fejét: egyre több gyermek kerül miatta kórházba

Forrás: Shutterstock -
máj hepatitis transzplantáció kórház fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus után újabb súlyos vírus fertőz, eddig 12 országban jelent meg a rejtélyes hepatitis-fertőzés, ami miatt már több gyermek került kórházba.

A hepatitis-fertőzés legfőképp a gyermekekre jelent veszélyt. Jelenleg több gyermek szorul kórházi kezelésre a rejtélyes betegség miatt, közülük egy életét vesztette.

A gyermekek életkora egy hónaptól 16 évesig terjed, tizenheten közülük májtranszplantációra szorulnak, közöttük van Lola-Rose Raine is, aki édesapja önzetlen felajnlásának köszönheti az életét.

A szülők először azt hitték, hogy kislányuk gyomorrontást kapott, azonban Lola állapota egyre csak rosszabb lett. Az orvosok mesterséges kómába helyezték őt, majd nem volt más választásuk, el kellett távolítaniuk a kislány májának egy részét.

Hosszú várakozás után kiderült, hogy édesapja édesapja szerve megfelel-e a transzplantációnak.

"Olyan érzés volt, mintha kitépnék a szívedet. Csak arra tudtam gondolni, hogy nincs más választásom: ha azt mondták volna, hogy csak ő éli túl a műtétet, akkor is neki vágtam volna. Csak az járt a fejemben, hogy segítenünk kell neki, nem halhat meg"
- mondta Alan a Mirrornak.

A műtét szerencsére jól sikerült, a kislány szervezete befogadta édesapja máját. A műtét óta eltelt három hét, Lola pedig már otthon lábadozik.

A hepatitis tünetei közé tartozik a sötét vizelet, a szem és a bőr sárgulása, rosszullét, fáradtság, láz, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, világos színű széklet és ízületi fájdalom.

A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy figyeljenek a tünetekre, és ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalják a gyermekükön, azonnal forduljanak orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.