A fertőzés után két évvel is komoly tüneteket okozhat a koronavírus

tünet kutatás koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől.

A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány 1200 Covid-19 miatt kórházban ápolt páciens állapotát mérte fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé.

A Kína-Japán Barátság Kórház, a kínai Orvosi Tudományok Akadémiája, a pekingi Unió Orvosi Főiskola és a pekingi Csinghua Orvosi Egyetem tudósai a vuhani Csinjintan Kórházban 2020. január 7. és május 29. között Covid-19 miatt kezelt pácienseket vizsgálták a fertőzés után hat hónappal, egy évvel és két évvel.

A fertőzés után két évvel is komoly tüneteket okozhat a koronavírus - A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A betegek átlagéletkora 57 év volt a kórházból való elbocsátáskor. A kutatók hatperces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a résztvevők állapotát, kérdezték ki őket esetleges tüneteikről. Azt is megkérdezték, hogy visszatértek-e a munkába, és szorultak-e egészségügyi ellátásra a kórházból való elbocsátásuk után.

A tanulmány szerint hat hónappal a megbetegedés után 68 százalékuknak még legalább egy hosszú Covidra jellemző tünete volt, a fertőzés után két évvel pedig 55 százalékuk számolt be olyan tünetekről, mint a fáradtság, izomgyengeség és alvászavarok. Panaszaik közé tartozott az ízületi fájdalom, a szívdobogás, szédülés, fejfájás és szorongás, vagy a depresszió is.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Covid-19-ből felgyógyulók bizonyos hányadának több mint két év kell a teljes felépüléshez.

A szerzők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy azoknál, akik nem vettek részt a vizsgálatban, esetleg kevesebb tünet jelentkezhetett, mint azoknál, akik részt vettek, s emiatt esetleg túlbecsülhették a hosszú Covid-19 tüneteinek előfordulási gyakoriságát.

A tanulmány szerzője, Cao Ping, a Kína-Japán Barátság Kórház kutatója szerint azonban "egyértelműen szükség van arra, hogy folyamatos támogatást nyújtsanak a Covid-19-en átesett emberek jelentős részének".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.