Rusvai Miklós biztos benne, hogy Magyarországon is megjelenik a majomhimlő

fotó: Talán Csaba -
Rusvai Miklós Magyarország majomhimlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós szerint csak idő kérdése, és hazánkban is megjelenik a majomhimlő.

Világszerte 14 országban találtak majomhimlővel fertőzött betegeket, köztük Ausztriában is. Rusvai Miklós szerint hamarosan nálunk is felüti a fejét a betegség.

Rusvai Miklós szerint hamarosan hazánkban is megjelenik a majomhimlő fotó: Talán Csaba

"Biztos vagyok benne, hogy meg fog jelenni. Ezek az emberek üzleti tárgyalásokon vannak jelen, az európaiak, ázsiaiak, amerikaiak szafaritúrákon, kirándulásokon vesznek részt ezekben az országokban. Most, hogy a covid elleni zárlat megszűnt, ezért robbant be Amerikában és Európában a majomhimlő-járvány. Az emberek újra szabadon kezdtek utazni Afrikába és Afrikából. Borítékolható volt, hogy ez a járvány meg fog jelenni" - mondta a virológus az Fókusznak.

A majomhimlő két variánsát regisztrálták eddig. A ritkább, kongói változat jóval súlyosabb tüneteket okoz, és 10 százalékos halálozással járhat. Jellemzőbb a nyugat-afrikai, mely enyhébb lefolyású betegséget okoz, és kevésbé fertőző.

Rusvai Miklós azt mondja, a súlyosabb betegséget okozó variáns Európában még csak említés, riogatás szintjén fordult elő, ami jelenleg terjed, az az enyhébb változat, de ez is előidézhet 1-2 százalékos halálozást. Egy fiatalkorú személy már intenzív gondozásban van.

Szlávik János korábban arról beszélt, hogyan lehet elkapni a majomhimlőt.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.