A Golden Lily szárított sárgabarackmagnak a a megengedettnél magasabb a hidrogén-cianid tartalma. Senki ne fogyasszon belőle!

A Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal intézkedése a következő adatokkal rendelkező termékekre vonatkozik:

Minőségmegőrzési idők: 2022.08.01.; 2022.12.01.; 2023.02.01.
Tételszámok: 101158 és 101163
Kiszerelés: 100 g

Forrás: Nébih/Lászlóné Pécsi Paula

A Nébih oldalán a problémával kapcsolatban az alábbi informácik olvashatóak:

„Az utóbbi időben egyre növekvő mennyiségben közvetlen fogyasztásra szánt nyers sárgabarackmag termékek jelentek meg a piacon (pl. egészségboltokban, interneten). Egyes weboldalak ezeket a termékeket úgy hirdetik, hogy megelőzik vagy gyógyítják a rákot. A sárgabarackmag-fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel. A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianidmérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet. A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Általában a keserűnek nevezett sárgabarackmagok nagyobb mennyiségben tartalmaznak amigdalint, mint az édesnek nevezett magok. Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin-mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet."

A mai napon a Nébih bizonyos tételszámú és lejárati dátumú Heineken márkájú sörök visszahívásáról is intézkedett, néhány napja pedig az Aldi az egyik, kizárólag náluk forgalmazott tofus készítményét hívta vissza.