szárított gyümölcs mérgező termékvisszahívás sárgabarackmag Nébih hidrogén-cianid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Golden Lily szárított sárgabarackmagnak a a megengedettnél magasabb a hidrogén-cianid tartalma. Senki ne fogyasszon belőle!

A Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal intézkedése a következő adatokkal rendelkező termékekre vonatkozik:

Minőségmegőrzési idők: 2022.08.01.; 2022.12.01.; 2023.02.01.
Tételszámok: 101158 és 101163
Kiszerelés: 100 g

Forrás: Nébih/Lászlóné Pécsi Paula

A Nébih oldalán a problémával kapcsolatban az alábbi informácik olvashatóak:

„Az utóbbi időben egyre növekvő mennyiségben közvetlen fogyasztásra szánt nyers sárgabarackmag termékek jelentek meg a piacon (pl. egészségboltokban, interneten). Egyes weboldalak ezeket a termékeket úgy hirdetik, hogy megelőzik vagy gyógyítják a rákot. A sárgabarackmag-fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel. A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianidmérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet. A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Általában a keserűnek nevezett sárgabarackmagok nagyobb mennyiségben tartalmaznak amigdalint, mint az édesnek nevezett magok. Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin-mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet."

A mai napon a Nébih bizonyos tételszámú és lejárati dátumú Heineken márkájú sörök visszahívásáról is intézkedett, néhány napja pedig az Aldi az egyik, kizárólag náluk forgalmazott tofus készítményét hívta vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.