Egy indiai gyógyszergyártó, a Glenmark Pharmaceuticals egy kanadai farmakológiai vállalattal közösen fejlesztette ki az antivirális orrspray-t, amely az eddigi eredmények a Covid-fertőzöttek orrnyálkahártyájáról 48 órán belül 99 százalékban kiűzi a kórokozókat.

A tanulmány szerint a tesztelésbe 300 igazoltan koronavírussal fertőzött oltott és oltatlan személyt vontak be. Az alanyok a betegség kezdeti fázisában enyhe tüneteket produkáltak. Az előírás szerint a készítményt egy héten keresztül napi hat alkalommal kellett használniuk. A szert használók már három nap után negatív tesztet produkáltak, míg a placebót alkalmazó kontrollcsoportnak ez egy hétbe telt.

Az új orrspray mindössze 48 óra alatt 99 százalékkal csökkentette a vírusterhelést.

Ez az orrspray két nap alatt kiűzi a szervezetből a koronavírustForrás: Shutterstock

Az indiai gyógyszergyártó Glenmark Pharmaceuticals egy kanadai farmakológiai vállalattal közösen fejlesztette ki az antivirális orrspray-t. A légutak és az erek tágítására már régóta alkalmaznak nitrogén-monoxidot a gyógyászatban, a kutatások bebizonyították, hogy antimikrobális hatással is bír, képes elpusztítani mind a baktériumokat, mind a vírusokat.

Mellékhatásról nem számoltak be, csak enyhe irritációt említettek néhányan közvetlenül a befújás után. A vizsgálat a delta- és az omikron-variáns terjedése idején zajlott. Bár az eredmények biztatóak, arról egyelőre még nem közöltek adatokat, hogy mennyire sikerült megállítani a vírus továbbterjedését a szervezetbe, vagy hogy a betegség előrehaladottabb fázisában mennyire hatékony a készítmény – írja a Gizmondo.

Az Indiában lezajlott humán kísérletek utolsó fázisának eredményét a Lancet című tudományos folyóiratban publikálták.