Ez az orrspray két nap alatt kiűzi a szervezetből a koronavírust

Forrás: Shutterstock -
teszt orrspray koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy indiai gyógyszergyártó, a Glenmark Pharmaceuticals egy kanadai farmakológiai vállalattal közösen fejlesztette ki az antivirális orrspray-t, amely az eddigi eredmények a Covid-fertőzöttek orrnyálkahártyájáról 48 órán belül 99 százalékban kiűzi a kórokozókat.

A tanulmány szerint a tesztelésbe 300 igazoltan koronavírussal fertőzött oltott és oltatlan személyt vontak be. Az alanyok a betegség kezdeti fázisában enyhe tüneteket produkáltak. Az előírás szerint a készítményt egy héten keresztül napi hat alkalommal kellett használniuk. A szert használók már három nap után negatív tesztet produkáltak, míg a placebót alkalmazó kontrollcsoportnak ez egy hétbe telt.

Az új orrspray mindössze 48 óra alatt 99 százalékkal csökkentette a vírusterhelést.

Ez az orrspray két nap alatt kiűzi a szervezetből a koronavírust Forrás: Shutterstock

Az indiai gyógyszergyártó Glenmark Pharmaceuticals egy kanadai farmakológiai vállalattal közösen fejlesztette ki az antivirális orrspray-t. A légutak és az erek tágítására már régóta alkalmaznak nitrogén-monoxidot a gyógyászatban, a kutatások bebizonyították, hogy antimikrobális hatással is bír, képes elpusztítani mind a baktériumokat, mind a vírusokat.

Mellékhatásról nem számoltak be, csak enyhe irritációt említettek néhányan közvetlenül a befújás után. A vizsgálat a delta- és az omikron-variáns terjedése idején zajlott. Bár az eredmények biztatóak, arról egyelőre még nem közöltek adatokat, hogy mennyire sikerült megállítani a vírus továbbterjedését a szervezetbe, vagy hogy a betegség előrehaladottabb fázisában mennyire hatékony a készítmény – írja a Gizmondo.

Az Indiában lezajlott humán kísérletek utolsó fázisának eredményét a Lancet című tudományos folyóiratban publikálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.